VRIJEDNA ULAGANJA

Ministrica Obuljen Koržinek posjetila Arheološki muzej Narona i Vrgorac

01.02.2021 u 23:53

Bionic
Reading

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u ponedjeljak je obišla radove na gradnji nove zgrade Lapidarija Arheološkog muzeja Narona u Vidu kod Metkovića te grad Vrgorac, a s gradonačelnikom je razgovarala o započetim projektima obnove kulturnih građevina u Tinovu gradu

Izgradnjom Lapidarija obnovit će se postojeći i postaviti novi stalni postav Arheološkog muzeja Narona, koji će omogućiti proširenje muzejske djelatnosti.

Ukupna vrijednost radova je oko 43 milijuna kuna, a projekt će u najvećoj mjeri financirati Ministarstvo kulture i medija uz podršku Grada Metkovića.

Obilasci novoga Lapidarija koncipirat će se tako da posjetitelji upoznaju dijelove Narone onako kako su ih obilazili stanovnici antike, a kroz sadržajne tematske cjeline i uz dodane medije koji pridonose interpretaciji. Naslovi cjelina i popratne ilustracije izrađeni su kao 3D elementi koji uvode posjetitelja u svaku od tema.

Ministrica je tijek radove pogledala s koordinatorom za muzejsku djelatnost Ministarstva Hrvojem Manenicom i pročelnikom Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivanom Aldukom. Susrela se i s gradonačelnikom Metkovića Daliborom Milanom i zamjenicom župana Dubrovačko-neretvanskog Žaklinom Marević.

Projekt obnove rodne kuće Tina Ujevića

Prije obilaska Arheološkog muzeja Narona ministrica kulture i medija je u Vrgorcu razgovarala s gradonačelnikom Antom Pranićem i zamjenikom župana Lukom Brčićem o stavljanju u funkciju fortifikacijskog objekta Muminove kule i projektu obnove rodne kuće Tina Ujevića.

'Imamo pripremljeno 17 milijuna kuna vrijednih projekata', rekao je Pranić. Grad Vrgorac završio je projektnu dokumentaciju za projekte i ishodovao građevinske dozvole, a neke je projekte doveo do pred sam kraj realizacije, dodao je.

U obnovu prostora ispred Tinove kule samo prošle godine uloženo je 700.000 kuna, završena je sva projektna dokumentacija, a Splitsko dalmatinska županija uvrstila je obnovu Tinove kule među tridesetak projekata za realizaciju.

Ministrica Obuljen Koržinek obišla je s gradonačelnikom, zamjenikom župana i pročelnikom Konzervatorskog odjela u Imotskom Ivanom Aldukom nekoliko kulturnih građevina koje su predložene za obnovu, među kojima i rodnu kuću Tina Ujevića te Elezove kuće, koje će postati Kuća dalmatinskog pršuta i vina.

'Stvaranjem ovog centra dali bismo dodatni vjetar u leđa brendiranju Vrgorca kao bitne eno-gastro destinacije u zaleđu Makarskog primorja', rekao je Pranić.