POVIJEST SE PONAVLJA

Arheološki muzej stradao i 1880. u velikom potresu u Zagrebu

15.04.2020 u 21:33

Bionic
Reading

Arheološki muzej u palači Akademije na Zrinjevcu pretrpio je štetu i u potresu 1880. kada su stradali brojni predmeti, a palači Vranyczany-Dobrinović, u kojoj je danas smješten Arheološki muzej, promijenjen je izgled pročelja, priopćili su iz tog muzeja

Očevid je tada obavio inženjer Lenuci i zabranio ulazak u zgradu zbog velike opasnosti od urušavanja.

U potresu su najviše stradali predmeti od keramike i stakla.

'Mnogo je toga u drobne komade otišlo, tako da se popraviti nikako neda. Sbirka starogrčkih posuda ovom nesrećom lišena je najboljih komada, te tim je njena znanstvena vrijednost, ako se oni ne nadomjeste, silno pala'… napisao je Šime Ljubić, tadašnji ravnatelj, u konceptu dopisa Vladi koji se čuva u dokumentaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu.

  • +44
Arheološki muzej u Zagrebu pretrpio teža oštećenja Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arheološki muzej u Zagrebu

Nakon saniranja štete, pri čemu su najveći trošak bile promjene staklenih stijenki ormara, Muzej je u svibnju 1881. ponovno otvoren za posjetitelje.

Palača baruna Dragana Vranyczany-Dobrinovića, izgrađena 1879., a u kojoj je od 1945. smješten Arheološki muzej u Zagrebu, također je stradala u velikom potresu 1880. 

Ostalo je zabilježeno, kako je prije potresa kompozicija pročelja zgrade završavala balustradom s kipovima, koji su uklonjeni nakon velikog potresa.