redatelj branko ivanda

[FOTO] Održana premijera filma 'Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije', autori traže pomoć u razjašnjavanju tajne slikara

27.09.2022 u 11:04

Bionic
Reading

Film koji poziva na razjašnjavanje tajni slikara čije su freske u crkvi Sv. Nikole u Pittsburghu zaštićeni spomenik američke kulture

U prepunoj dvorani Jurja Petričevića u Matici hrvatskoj u Zagrebu, održana je svečana premijera cjelovečernjeg dokumentarnog filma Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije, redatelja Branka Ivande. Premijeru su svojim prisustvom uveličali mnogi gosti iz svijeta povijesti umjetnosti i filma. Uz protagonisticu, povjesničarku umjetnosti, Nevenku Posavec Komaricu, skladatelja originalne glazbe Mateja Meštrovića, oblikovatelja zvuka Davora Rocca, redatelja Branka Ivandu i producenticu Lidiju Ivandu, svečanoj projekciji su nazočili i akademik Vladimir Marković, Fedja Medar, Miro Gavran, Petra Vugrinec, Goran Grgić, Duško Valentić, Franka Klarić, Ana Perković i drugi.

Dokumentarni film Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije, redatelja Branka Ivande uz priču povjesničarke umjetnosti Nevenke Posavec Komarica, povezuje skrivena blaga fundusa muzeja Grada Zagreba, Korčule, Pittsburgha i Pennsylvanije. Filmskim jezikom oživljava zanimljive legende i priče zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti i života europskih plemićkih obitelji vezanih za Zagreb i Hrvatsku. Autori filma ovim putem pozivaju na suradnju i pomoć u razjašnjavanju tajne ovog slikara čije su freske u crkvi Sv. Nikole u Pittsburghu zaštićeni spomenik američke kulture.

  • +15
Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Jovica Drobnjak

Kakav je osjećaj naći se okružen sitnicama među kojima je jedan umjetnik stvarao ili prepoznati atmosferu ateljea s neke od njegovih slika? Kako je otkriti skriveno blago umjetnika koji je naslikao jednu od najljepših freski u Americi, u crkvi sv. Nikole i to predati obitelji, dugo nakon njegove smrti? Što Vanka piše svojoj prijateljici u nikad dešifriranim pismima? 

Odgovore na ova i još mnoga pitanja donosi upravo dokumentarni film Skriveni Vanka - na tragu jedne opsesije, čija se distribucija očekuje ove jeseni u Sjedinjenim američkim državama, a od iduće godine i u Hrvatskoj.