zakašnjeli EPK

[FOTO] Kinezi su gradu Rijeci darovali skulpturu koja slavi multikulturalizam, pogledajte kako izgleda

29.12.2021 u 15:45

Bionic
Reading

Grad Dalian je skulpturu darovao Rijeci povodom titule Europske prijestolnice kulture, ali je zbog pandemije dopremanje organizirano tek ove godine

U parku Pomerio u Rijeci danas je otkrivena skulptura Budućnost, dar prijateljskog kineskog grada Daliana.

Skulptura autora Zhong Ma i Deng Wei predstavlja dječaka iz lučkoga grada Daliana i djevojčicu iz Rijeke, koji zajedno na plaži gledaju u daljinu.

Grad Dalian je skulpturu darovao Rijeci povodom titule Europske prijestolnice kulture, ali je zbog pandemije dopremanje organizirano tek ove godine. Otkrile su je, uz pomoć djece iz Dječjeg vrtića Vidrice, zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan i predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj.

"Dalian i Rijeka gradovi su prijatelji već 15 godina i u godinama koje slijede nastavit ćemo razvijati kako prijateljske tako i naše gospodarske i kulturne veze", istaknula je Krpan. "Skulptura je dodatno uljepšala ovaj naš park Pomerio i vjerujem da će se građanima svidjeti, a pogotovo djeci", navela je.

  • +13
Skulptura Budućnost Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Daliana Chen Shaowang je u video poruci ocijenio da su Rijeka i Dalian u proteklih 15 godina prijateljskih odnosa ostvarili opsežnu suradnju u području gospodarstva, obrazovanja, kulture i turizma.

"Skulptura djece iz naša dva grada koja gledaju u daljinu na plaži, simbolizira naše vječno prijateljstvo i zajedničku čežnju za boljim životom i svjetlijom budućnošću", istaknuo je Shaowang.