GOST TERRY EAGLETON

Filozofski teatar bavi se Shakespeareom i prirodom tragedije

  • Autor: V.I.
  • Zadnja izmjena 29.03.2016 16:12
  • Objavljeno 29.03.2016 u 16:12
Terry Eagleton

Terry Eagleton

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić / PIXSELL

Idući gost Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu 7. travnja jedan je od najpoznatijih teoretičara književnosti i kulturologa, britanski intelektualac Terry Eagleton

U povodu 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, Eagleton će održati predavanje 'Shakespeare i priroda tragedije', a potom će se pridružiti razgovoru s domaćinom Filozofskog teatra Srećkom Horvatom i publikom.

Eagletonovo gostovanje održava se u sklopu globalnog programa događanja i aktivnosti Shakespeare Lives (http://www.shakespearelives.org/), kojim se tijekom 2016. godine, povodom 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea, slave njegova djela i njegov utjecaj na kulturu, obrazovanje i društvo.

Ovo izdanje Filozofskog teatra ostvaruje se uz suradnju British Councila i nositelja kampanje The GREAT Britain te u partnerstvu s ustanovama kao što su BBC, British Film Institute, National Theatre, Royal Shakespeare Company, Shakespeare Birthplace Trust i Shakespeare’s Globe.

Terry Eagleton rođen je u radničkoj katoličkoj porodici irskog porijekla, studirao je u Cambridgeu, a predavao na Sveučilištu u Oxfordu i Lancasteru. Autor je četrdesetak knjiga iz područja komparatistike i kulturologije, a njegova 'Književna teorija' prodana je u preko 750 tisuća kopija. Na hrvatski je prevedeno dvadesetak njegovih djela.

Eagleton se u svom dosadašnjem radu bavio iščitavanjem i minucioznim analizama Shakespeareovih djela kao što su 'Macbeth', 'Othello', 'Hamlet', 'Mletački trgovac', 'Richard II' i 'Henry IV', tako da njegovo gostovanje u HNK-u nedvojbeno predstavlja poslasticu za sve ljubitelje Shakespearea i kazališta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!