bogat program

Filmski program Queer MoMenata počinje danas u KIC-u

25.04.2023 u 09:11

Bionic
Reading

Filmski program Queer MoMenata predstavlja 35 filmova iz 12 zemalja, a otvara se danas u Kulturno-informativnom centru gdje će se, uz Uraniju i kino Kinoteku održati u organizaciji Udruge Domino

Otvaraju ga dvije projekcije filmova "Ukrainian Queer Fighters for Freedom" (2022) i "Our Bodies Are Your Battlefields" (2021) te "Starfuckers" (2022) i "Pornomelancholia" (2022).

Selektor programa Željko Luketić rekao je da su nakon prošlogodišnjeg vraćanja u povijest queer filma sada fokusirani na nekoliko posljednjih godina, najvidljivije trendove u suvremenoj produkciji, jednakomjernu zastupljenost svih boja akronima LGBTIQ+.

"Neobično jaka latinoamerička produkcija zastupljena je s nekoliko nagrađivanih radova, tematski su djela u najvećem omjeru do danas u kanonu feminističke i lezbijske produkcije, te tradicionalno zanimljivih pitanja transrodnih osoba i društvenih prepreka na koje nailaze", dodao je.

Nekoliko filmova bavi se pitanjima coming outa u etnički i religijski homofobnim sredinama, bit će tu i rasplesanih camp hitova iz najudaljenijih kinematografija svijeta, te dva hrvatska naslova.

"Queer film je, pokazuju to naslovi iz selekcije, izrazito živa ali i žilava kategorija koja neovisno o budžetima i statusu, uvijek nađe svoj put do publike", istaknuo je.

Do 29. travnja prikazat će se izbor recentnih queer filmova iz Europe, Sjeverne i Južne Amerike te Azije, uz gostovanje programa kanadskog filmskog festivala Queer City Cinema, po izboru Garyja Varra.

U fokusu su feministički i lezbijski film, među kojima i britanski "Blue Jean" Georgie Oakley koji tematizira sistemsko osuđivanje lezbijki i homoseksualaca u Velikoj Britaniji 80-ih. Film je na Venecijanskom filmskom festivalu 2022. osvojio nagradu publike.

Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreba, smatra da jednako važno kao i prije 20 godina sustavno stvarati prostor za queer u domaćem filmskom i umjetničkom kontekstu "jer se okolnosti i izazovi mijenjaju s godinama, iako ne uvijek u onom smjeru u kojem bismo to očekivali".

"Stoga se čini neobično važno nastaviti okupljati kulturne institucije, inicijative i umjetničke snage u ovom pothvatu stvaranja beskompromisne vidljivosti različitosti i sigurnih prostora u kojima njegujemo osnaženu queer zajednicu", ustvrdio je.

Održat će se i trodnevna radionica Eco-friendly razvijanje filma u Kinoklubu Zagreb, participativni performans Lou Shepparda "Crepuscular Rhythms" u okviru programa Queer City Cinema i okrugli stol “Zašto trebamo queer filmske festivale?”.