15. - 21. svibnja

Dani hrvatskog filma ove se godine vraćaju u Studentski centar

24.04.2023 u 12:02

Bionic
Reading

Dani hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 21. svibnja, vraćaju se u svom ovogodišnjem, 32. izdanju, u zagrebački Studentski centar gdje je festival i krenuo 1992. godine

U konkurenciji će se prikazati 67 uradaka, izabranih između njih 147 pristiglih animiranih, dokumentarnih, eksperimentalnih, namjenskih te kratkih i srednjometražnih igranih filmova, a ulaz na sve programe je besplatan.

Bruno Razum odabrao je 13 filmova u kategoriji animiranog filma, Ivana Marinić Kragić 11 dokumentaraca, Kristijan Milić 20 igranih filmova, Damir Čučić sedam eksperimentalnih filmova, a Radislav Jovanov Gonzo 16 namjenskih.

Ravnatelj Dana, Zvonimir Rumboldt rekao je da se festival nakon osam godina vratio u Studentski centar, gdje je sve i počelo 1992. godine. "Kao jedan od ukupno dva nacionalna filmska festivala, Dani su uvijek bili manifestacija na kojoj se susreću i upoznaju ljubitelji filma, kolege, budući suradnici i prijatelji", dodao je.

Napomenuo je kako Dane prati od samog početka; najprije kao gledatelj, potom autor pa selektor, a sada i ravnatelj, što ga ispunjava ponosom, ali i obvezujućim osjećajem odgovornosti.

"Govoreći u ime malobrojnog no vrlo vrijednog i entuzijastičnog tima koji stoji iza 32. DHF, mogu reći da smo počašćeni ulogom koja nam je dodijeljena te da ćemo se svojski potruditi ove Dane učiniti sjajnim festivalom kao što uostalom i zaslužuju", istaknuo je.

Veliku nagradu za najbolji film festivala tzv. Grand Prix te Nagrade Dana hrvatskog filma (za najbolju režiju, najbolji scenarij, najbolju kameru, najbolju montažu, najbolje glumačko ostvarenje, najbolju glazbu i najbolje oblikovanje zvuka) dodijelit će tročlani ocjenjivački sud.

Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodijelit će najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30 godina nagradu "Jelena Rajković", tjednik Glas koncila nagradu "Zlatna uljanica" za promicanje etičkih vrijednosti na filmu, a tu je i nezaobilazna Nagrada publike.

U popratnom programu HAVC proslavit će 15 godina djelovanja, Zagreb film i Pulski filmski festival 70 godina.

Edukativni program donosi radionicu Audicija kao networking te Radionicu filmske kritike, a tu su i okrugli stol na temu Hrvatski film i publika, filmski kviz, koncert grupe Ljetno kino i DJ slušaonice.