intervju

Chris Marcich: Predrasude prema hrvatskom filmu tek treba izbrisati

24.04.2023 u 09:53

Bionic
Reading

Chris Marcich, nedavno ponovno izabrani ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) rekao je u razgovoru za Hinu da je domaća kinematografija u uzlaznoj putanji, ali i dalje treba raditi na tome da se publika oslobodi predrasuda koje ima prema hrvatskom filmu

Nakon nedavne akcije "Otkrij naš novi film" kojom je promovirano deset novih dugometražnih hrvatskih filmova, HAVC slavi 15 godina osnutka kroz kampanju "H15 - 15 godina u našem filmu", putem koje će cijele 2023. podsjećati na filmske uspješnice iz prvih petnaest godina svog djelovanja.

"Možemo i trebamo ulagati kontinuirani napor kako bismo brisali predrasude usađene kod publike, za što je potrebno više sredstava za proizvodnju i promociju, a na čemu radimo intenzivno u suradnji s Ministarstvom kulture i medija. Cilj je filmovima omogućiti adekvatno financiranje kako bi postigli svoj puni potencijal", istaknuo je.

Veliki potencijal za hrvatsku kinematografiju, filmaše, ali i gospodarstvo i turizam svakako donose inozemna snimanja u Hrvatskoj - Europska filmska akademija je dubrovački Stradun uvrstila na popis "Blaga europske filmske kulture", Stari Grad na Hvaru bio je u finalu izbora za najbolju europsku snimajuću lokaciju, a Zagreb je upravo nominiran za Global Production Award 2023 kao najpoželjnija novootkrivena lokacija za snimanja u svijetu.

Interes za Hrvatsku i dalje je velik, a ova će godina, najavio je Marcich, oboriti sve rekorde od kada se provodi program poticaja Filming in Croatia.

"Zahvaljujući snimanjima velikih stranih produkcija prepoznatljivost Hrvatske kontinuirano raste i daje nam novu dimenziju kao turističkoj destinaciji, no u našim institucijama nadležnima za turizam premalo se vrednuje taj uistinu vrijedan doprinos sektora", ustvrdio je.

HAVC pokušava promijeniti i odnos velikih kino-prikazivača prema hrvatskim ostvarenjima s obzirom na iznimno mali doprinos domaćoj filmskoj industriji od prodaje kino-ulaznica zbog čega je dio filmske zajednice nezadovoljan.

"Prikazivači su svakako bitni partneri, oni najveći sigurno mogu više doprinijeti, pogotovo s obzirom da uživaju povlašteni PDV, kojemu cilj nije samo podrška poslovanju modernih kina nego i snažna podrška i promocija hrvatskih filmova", rekao je.

Objasnio je da se radi o otprilike osam dugih igranih filmova godišnje, za koje očekuje adekvatan broj projekcija u udarnim terminima koji će se prikazivati dovoljno dugo da dosegnu puni potencijal.

Po njegovim riječima, u Francuskoj također postoji povlašteni PDV, ali je doprinos njihovom filmskom centru 11 posto cijene svake prodane ulaznice.

"Kada sam prije trideset godina pregovarao o PDV-u za kino ulaznice predlagao sam da postotak iznosi 5 posto cijene prodane ulaznice, no kod nas je danas taj doprinos, usudio bih se reći, sramotnih 0,8 posto", istaknuo je.

Marcichev drugi mandat na mjestu ravnatelja, u trajanju četiri godine, počinje 2. svibnja. Proteklim mandatom je uglavnom zadovoljan osobito s obzirom na, ocijenio je, izazovne početke i vrijeme pandemije i potresa koji je teško oštetio HAVC-ove, već tada velikim dijelom neadekvatne prostore.

"Posebno veseli što smo osnažili ekipu unutar institucije koja je važna za jačanje trenutnih kapaciteta kao i za sve buduće uspjehe. Sredstva nam rastu, imamo zdravu suradnju s korisnicima kao i podršku nadležnih institucija", napomenuo je.

Iako su pandemijske godine usporile rad gotovo čitavog sektora u Hrvatskoj i diljem svijeta, zahvaljujući naporima HAVC-a, cijelog sektora i nadležnih institucija aktivnosti nisu stale te se nizom mjera brzo prilagodilo novoj situaciji.

"Ritam snimanja ubrzao se do te mjere da smo imali rekordnih jedanaest hrvatskih filmova u kinima tijekom petnaest mjeseci do kraja 2022. od kojih je čak osam debitanskih", podsjetio je.

Ipak, pandemija je usporila revizije obveza koje imaju različite institucije prema HAVC-u, što je Marcichu bio jedan od ciljeva na početku mandata, a iz istog razloga još nije ostvarena izgradnja modernog filmskog studija. U vezi s tim dosad je realizirana studija izvedivosti u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, što je zainteresiranim investitorima polazna točka, dok HAVC pruža savjetodavne usluge.

Marcich za iduće četiri godine očekuje intenzivan rad i fokus na provedbu novog Nacionalnog programa kojega bi Vlada trebala uskoro donijeti, a koji je pripremljen u konzultaciji s HAVC-ovim korisnicima.

"Treba osnažiti cijeli ciklus proizvodnje naših filmova i serija te poraditi na promociji i filmskoj edukaciji mlađe publike, a namjera je da provedemo i specijalizirane javne natječaje kako bismo potaknuli projekte namijenjene mlađoj publici a i temama od posebnog značaja", rekao je.

Nužno je, smatra, povećati bazu filmskih djelatnika, kao i da glas manjih država članica EU postane snažniji u Bruxellesu, a trebat će i doraditi zakone koji su im relevantni.

Planovi su brojni pa se Marcich nada da će na kraju ovog mandata moći govoriti o puno sadržaja, rezultata i uspjeha. "U svakom slučaju, domaća je kinematografija trenutno u uzlaznoj putanji, a čvrsto vjerujem da će uz našu podršku tako i ostati", poručio je.