'PREKRASNI GUBITNICI'

Film o 'Sancho Panzama' profesionalnog biciklizma na ZagrebDoxu

01.03.2018 u 11:56

Bionic
Reading

ZagrebDox nastavlja se 1. ožujka gustim programom s tridesetak projekcija, od kojih će se u večernjim terminima u međunarodnoj konkurenciji prikazati film 'Prekrasni gubitnici' litavskog redatelja Arunasa Matelisa, a u regionalnoj 'Druga strana svega' srpske redateljice Mile Turajlić

Matelis će nakon projekcije svog filma publici govoriti o profesionalnim biciklistima koji su najčešće na začelju kolone, ali nisu gubitnici jer žrtvuju svoje karijere i osobne pobjede da bi predvodnici njihovih ekipa mogli pobijediti. Pratio ih je sedam godina na utrci Giro d'Italia i prikazao iz perspektive liječničkih timova.

U međunarodnoj konkurenciji prikazuju se i 'El Espanto' Martína Benchimola i Pabla Apara, o stanovnicima argentinskog sela koji gotovo sve boljke liječe sami, te dva kratkometražna uratka, američki 'Lov na zečeve' Patricka Bresnana i bjelorusko-njemački 'Zemlja žena' Aliakseja Palujana.

Srpska redateljica Mila Turajlić predstavit će film 'Druga strana svega', za koji je osvojila nagradu za najbolji dugometražni dokumentarni film na prestižnom festivalu u Amsterdamu - IDFA, u kojem kroz priču o svojoj obitelji i vratima jednog stana koja nitko nije otvarao više od 70 godina, progovara o bivšem i sadašnjem političkom režimu.

  • +2
ZagrebDox Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

U programu Stanje stvari svoj će film 'Mrtvi magarci ne boje se hijena' predstaviti švedski redatelj Joakim Demmer koji propituje zbog čega Etiopija, zemlja opustošena glađu izvozi tone hrane na zapad kad jedva može prehraniti vlastito stanovništvo.

Stanjem u američkom školstvu u istom se programu bavi film 'Ruksak pun love' Sarah Mondale, koja istražuje problem privatizacije javnih škola u SAD-u.

Glazbeni globus predstavlja nagrađivani film 'Partitura: O filmskoj glazbi' Matta Schradera, kalifornijskog redatelja i novinara, trostrukog dobitnika nagrade Emmy.

Za taj je film razgovarao s više od pedeset etabliranih skladatelja koji su svojim radom zadužili industriju filmske glazbe, među njima su Hans Zimmer, John Williams, Rachel Portman, Patrick Doyle, Howard Shore, Quincy Jones, Alexandre Desplat.

  • +15
U Kaptol Boutique Cinema otvoren festival dokumentarnog filma ZagrebDox Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Francuski dokumentarist Claude Lanzmann zbog zdravstvenih je razloga otkazao svoj dolazak na ZagrebDox, no prikazat će se njegov film 'Napalm', koji je snimao u Sjevernoj Koreji. Uvjerivši tamošnje vlasti da snima film o taekwondou, oslikao je te ispričao prošlost, kako svoju osobnu tako i onu Demokratske Narodne Republike Koreje.

Umjesto Lanzmannovog otkazanog Masterclassa održat će se dodatna projekcija filma 'Moderan muškarac', priča o uspješnom violonistom i fotomodelu, koju će predstaviti njegova redateljica Eva Mulvad.

Ovogodišnji popratni program festivala "U fokusu: Nova Europa" prikazuje dva filma - 'Opera o Poljskoj' zagrebačkoj publici poznatog redatelja Piotra Stasika, koji u tom uratku pokušava odgovoriti na pitanje tko su Poljaci.

Tu je i film 'Neka živi Bugarska' Adele Peeve, koja otvara pitanje o tome gdje je  granica između patriotizma i nacionalizma.

Kontroverzni dox prikazuje filmove 'Neizrecivo' britanske redateljice Kate Stonehill o prirodi slobode govora u Britaniji te 'Neoprošteni' danskog redatelja Larsa Feldballe-Petersena, koji prati ratnog zločinca Esada Landzoa u njegovim nastojanjima da 'normalizira' svoj život nakon osude za zločin protiv čovječnosti.

Program Retrospektive Claire Simon nastavlja se jednim od njezinih najuspješnijih filmova 'Natjecanje' o selekcijskom procesu upisa studenata na prestižnu parišku filmsku školu La Fémis, koju su završili neki od najvažnijih filmaša 20. stoljeća.

Održat će se i Pitching forum u okviru kojega će 12 projektnih timova iz desetak zemalja javnosti i međunarodnom panelu predstaviti svoje dokumentarne projekte koje su dodatno razvijali na radionici u protekla četiri dana.