još jedna nagrada

Film 'Eeva' Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova nagrađen u Annecyju

19.06.2023 u 15:02

Bionic
Reading

Kratkometražni animirani film 'Eeva' autorskog dvojca Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova osvojio je nagradu 'Alexeïeff – Parker' ovogodišnjeg Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju.

'Vijest nas je jako obradovala, to je jako dobar poticaj za hrvatski animirani film, Luciju Mrzljak i Mortena Tšinakova, koji je autor scenarija', rekao je producent filma Draško Ivezić iz studija Jadranska animacija, a prenosi u ponedjeljak Hrvatski audiovizualni centar.

Najavio je da će nastaviti raditi s autoricom koja već priprema sljedeći film, koji će ovaj put režirati sama i razvijati ga s mentorima iduće proljeće, u sklopu rezidencijalnog programa u francuskom dvorcu Font du Broc.

'Eeva' je u Annecyju osvojila nagradu 'Alexeïeff – Parker', nazvanu po autorima koji su osmislili pinscreen animaciju, a nedavno je ovjenčana i nagradom za najbolji naslov u Natjecanju hrvatskog filma na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb.

Film je dosad, između ostalog, prikazan u konkurenciji festivala Black Nights u Tallinnu (PÖFF Shorts) i Berlinalea (Berlinale Shorts), a slijedi mu sjevernoamerička premijera filma na ShortFestu u Palm Springsu.

Pored režije, Tšinakov i Mrzljak potpisuju i montažu te scenarij (Tšinakov) i dizajn (Mrzljak), a uz njih animaciju su radili Goran Stojnić i Noemi Ribić, uz estonske kolege Egerta Kesu i Tarma Vaarmetsema. Film je producirao i Kelav Tamm iz estonskog studija Eesti Joonisfilm.

U natjecateljskim programima Annecyja, koji se u svom 46. izdanju održao od 11. do 17. lipnja, prikazana su još četiri domaća filma - 'Haljina za finale' Martine Meštrović, "Ispod maske" Dariana Bakliže, '11' Vuka Jevremovića te 'Sjeti se kako sam jahala bijelog konja' Ivane Bošnjak Volda i Thomasa Johnsona Volde.

Izvor: Društvene mreže