širom hrvatske

Počelo je Restartovo Dokumetarno ljeto, ide na turneju po nezavisnim kinima

19.06.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Dugo toplo ljeto uz filmove iz Restartove distribucijske riznice počelo je u četvrtak, 15. lipnja i odvijat će se sve do kraja kolovoza u desetak nezavisnih kina diljem zemlje uz četiri naslova koja su obilježila proteklu distribucijsku godinu

Dokumentarno ljeto službeno počinje u Splitu u Kinoteci Zlatna vrata uz film 'Zalagaonica', višestruko nagrađivane crnohumorne komedije Lukasza Kowalskog o vjerojatno najvećoj zalagaonici u Europi i ekscentričnim kolericima topla srca koji je vode u Bitomu, 'poljskom Detroitu' gradu koji nepovratno tone u propast, a zalagaonica postaje središte života zajednice. Nakon Splita film gostuje sredinom mjeseca u varaždinskom Kinu Gaj, a krajem mjeseca u gostima je kod dubrovačkih Kinematografa.

Tursko-njemački redatelj Cem Kaya u filmu 'Ljubav, smrt i njemačke marke' nagrađenim Nagradom publike za najbolji dokumentarni film u programu Panorama Berlinalea, u formi dokumentarnog eseja donosi dosad neviđenu priču o vibrantnoj glazbenoj kulturi turskih imigranata i njihovih potomaka u zemlji u kojoj već 60 godina žive kao 'domaći stranci'. Duhovit i dinamičan film pun ritma, enciklopedija je nesalomivog duha i energije jednog vremena. U sklopu Dokumentarnog ljeta film gostuje diljem Hrvatske, počevši od Belog Manastira (Foto Kino Klub Baranja), Pule (Kino Valli), Samobora (Pop up ART kino), dok u Šibeniku na Tvrđavi Barone u srijedu, 21. lipnja film otvara novu sezonu Ljetnog kina.

Izvor: Društvene mreže

Kako se opustiti u mirovini kad se treba boriti protiv kapitalizma glavna je dvojba filma 'Vodič za ljubav i borbu protiv kapitalizma' o bračnom paru francuskih sociologa poznatih po svojim istraživanjima društvenih nejednakosti i fenomena ultra-bogatih. Njihova ljubav traje duže od pedeset godina i veći dio tog vremena radili su zajedno u prestižnom Nacionalnom centru za znanstvena istraživanja, sve dok se prije 15 godina nisu umirovili kako bi uživali u dobrom, mirnom životu u pariškom predgrađu. Ipak pravi odmor okorjelih aktivista morat će još malo pričekati jer u francuskoj prijestolnici svako malo izbijaju prosvjedi.

Izvor: Društvene mreže

'Miúcha: Glas bossa nove' redateljice Liliane Mutti istražuje povijest ovog legendarnog brazilskog glazbenog pravca kroz priču o umjetnici Miúchi, njezinoj borbi da postane priznata pjevačica i njezinom turbulentnom braku s Joãom Gilbertom, pionirom bossa nove. Kroz ekskluzivne snimke, dnevnike i pisma, film pruža novo svjetlo na ovaj brazilski glazbeni fenomen i ističe Miúchu kao anti-muzu koja je rušila muški narativ. Film možete pogledati u Dokukinu KIC od 16. lipnja, a u Gradskoj knjižnici Pakrac, Art-kinu Rijeka te dubrovačkim Kinematografima od srpnja.

Izvor: Društvene mreže

Popis kina: Kinoteka Zlatna vrata Split, Dokukino KIC Zagreb, Art-kino Rijeka, Tvrđava Barone Šibenik, Kinematografi Dubrovnik, Gradska knjižnica Pakrac, Kino Gaj Varaždin, Foto Kino Klub Baranja-Film Beli Manastir, Kino Valli Pula, Pop up ART kino Samobor.