priznanje banskih dvora

Film 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' Vlada nagradila s 50 tisuća eura

13.06.2024 u 11:59

Bionic
Reading

Ekipa filma 'Čovjek koji nije mogao šutjeti' na današnjoj sjednici Vlade dobila je novčanu nagradu za doprinos promidžbi i međunarodnoj vidljivosti RH

Vladaje odlučila da će flim 'Čovjek koji nije mogao šutjeti', odnosno redatelja i producente, nagraditi s 50 tisuća eura. Podsjetimo, radi se o kratkometražnom filmu i prvom hrvatskom filmu koji je osvojio Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu.

Scenarij za film, baziran na istinitom događaju, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Uloge u filmu nose Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina.

'Ovaj film je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu. Za ovu kategoriju je bilo prijavljeno 4200 filmova, 11 ih je uvršteno u glavni natjecateljski program. Ovo je najveća nagrada do sada hrvatskom filmu od neovisnosti. Nadamo se da će daljnim ulaganjem u promidžbu ovaj film, ali i drugi filmovi postići nagrade na drugim festivalima', poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Radnja filma snimljenog po istinitom događaju prati putnički vlak koji iz Beograda putuje za Bar. Vlak zaustavljaju naoružani pripadnici srpskih paravojnih snaga na maloj stanici u Štrpcima u Bosni i Hercegovini. Dobivši dojavu da u vlaku ima muslimanskih putnika, pronašli su njih 19 i pogubili ubrzo nakon što je vlak krenuo. Tome je svjedočilo oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jednog čovjeka: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu.

'Čovjek koji nije mogao šutjeti' realiziran je pod okriljem kuće Antitalent, a producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek. Koproducentice su Katja Tričkova (Contrast Films, Bugarska) i Noëlle Lévénez (Les Films Norfolk, Francuska). Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra.