četverogodišnji mandat

Filip Fak proglašen novim ravnateljem Opere riječkoga HNK

03.03.2021 u 17:17

Bionic
Reading

Na sjednici Kazališnog vijeća HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci imenovan je pijanist i skladatelj Filip Fak za ravnatelja Opere i time je kompletiran ravnateljski tim riječkoga HNK u sljedeće četiri godine

Kazališno vijeće potvrdilo je Faka za ravnatelja na prijedlog intendanta Marina Blaževića. Uz njega, u ravnateljskom timu su ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnateljica Baleta Maša Kolar i ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo. Uz poslovnu ravnateljicu Martinu Radelju, najuži krug suradnika intendanta Marina Blaževića čine i Alan Vukelić koji će upravljati Tehnikom, te upraviteljica Promidžbe, marketinga i prodaje Ana Miljanović, doznaje se iz HNK.

Filip Fak je pijanist i skladatelj rođen 1983. godine u Rijeci. Profesor je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i solo pijanist Zagrebačke filharmonije, a trenutno obnaša i dužnost predsjednika Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnom gradu na Muzičkoj školi Ivana Matetića Ronjgova. Studij klavira završava na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a usavršava se na Scholi Cantorum u Parizu čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama.

Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata. Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima. Posebnu pozornost u svom solističkom programu posvećuje izvedbama suvremenih autora.

Objavio je više nosača zvuka i snimao za arhivu Hrvatskog radija. 

Koautor je komorne verzije Bizetove opere Carmen, na kojoj je radio u ulozi muzičkog redatelja u produkciji HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Dugogodišnji je honorarni član ansambla Cantus i Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija, s kojim je ostvario, između ostalog i uspješnu koncertnu turneju u NR Kini.

Od nagrada koje je osvojio ističu se nagrade Darko Lukić, Nagrada Grada Samobora, prva i posebna nagrada na natjecanju Ivan Zajc, Grand Prix Lions cluba, te posebna nagrada EPTA-e, dok je za uspjehe tijekom studija primio i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Među organizacijskim i rukovodećim aktivnostima koje je dosad obavljao je funkcija umjetničkog voditelja koncertnog ciklusa Virtuoso u Hrvatskom glazbenom zavodu, dužnost zamjenika pročelnika na katedri Muzičke akademije za klavir, čembalo i orgulje, član je Vijeća akademije te više povjerenstava i radnih skupina pri Akademiji i strukovnim udrugama.