ŽIVOT U DOBA EPIDEMIJE

Premijera opere 'La Traviata' u riječkome HNK

08.02.2021 u 23:43

Bionic
Reading

U ponedjeljak je premijerno izvedena opera 'La Traviata' u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci

U Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci u ponedjeljak je premijerno izvedena opera Giuseppea Verdija ‘La Traviata’ u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, a pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Riječkog simfonijskog orkestra Valentina Egela.

Blažević je tom operom želio problematizirati život u okolnostima epidemije, posljedice mjera na društveni život, pojedinačne sudbine i psihička stanja, pa su u skladu s tim režijski i scenografski koncept predstave. Opera se izvodi uz poštivanje svih zadanih protuepidemijskih mjera, s orkestrom na pozornici i opernim zborom u ložama i na galeriji.

U glavnim ulogama nastupili su Anamarija Knego i Aljaž Farasin. U ulozi Giorgia Germonta na riječkoj sceni gostuje Kevin Greenlaw.

Scenografiju te oblikovanje svjetla zajednički potpisuju Alan Vukelić i Marin Blažević, a kostimografiju Sandra Dekanić.

‘La Traviata’ je jedna od najomiljenijih i najizvođenijih opera na svim pozornicama. Libreto je napisao Francesco Maria Piave na temelju drame Alexandre Dumasa mlađeg koju je ovaj sam priredio prema svojem romanu ‘Dama s kamelijama’ . Praizvedena je 6. ožujka 1853. u opernoj kući La Fenice u Veneciji.