srpanjski program

Festivalski hitovi na Ljetnoj pozornici Tuškanac: Od Influencerice do Oca s Anthonyjem Hopkinsom

21.07.2021 u 11:31

Bionic
Reading

Ljetna pozornica Tuškanac i u srpnju donosi izbor filmova s domaćih festivala, počevši od "Influencerice" sa Zagreb Film Festivala koji se prikazuje u srijedu.

Ta drama Magnusa Von Horna, prikazana u službenoj selekciji Cannesa prošle godine, prati tri dana u životu jedne fitness-influencerice, nudeći i pogled 'iza kulisa'

Slijede "Fotografija" redatelja Ritesha Batre, koji u ovom šarmantnom filmu inspiraciju crpi iz bolivudskih mjuzikla i Shakespeareovih komedija, srpski film Srdana Golubovića "Otac" s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi te još jedna festivalska uspješnica njemačkog redatelja Christiana Petzolda, "Undine", suvremena reinterpretacija "Male sirene".

Za vrijeme dvodnevnog gostovanja 55. Međunarodne smotre folklora 27. i 28. srpnja prikazat će se filmovi na temu etnografije, u programu Etnoteka, nastaolom u suradnji s Festivalom Đakovački rezovi.

  • +2
Zagreb Film Festival Izvor: Promo fotografije / Autor: Joe D’Souza

Njime se spaja različite sadržaje od filma i kazališta do glazbe, edukacije i zabave za publiku svih uzrasta.

Rezovi kroz različite kulturno umjetničke forme progovaraju o aktualnim temama, a pokretna slika na velikom platnu možda je najslikovitiji način pobližeg upoznavanja s problemima današnjice, stoji u priopćenju.

Kraj srpnja rezerviran je za izbor iz ovogodišnjeg programa Motovun film festivala koji donosi dva dugometražna filma i dva kratka domaća filma.

U četvrtak, 29. srpnja na programu je drama Nira Bergmana "Evo nas", redatelja poznatijeg i kao kreatora popularne serije "Na terapiji".

Film je osvojio nagradu Izraelske filmske akademije za najbolju režiju, a izabran je i u službenu selekciju Cannesa 2020. Projekciju će otvoriti kratkometražni film Mekana bića redateljice Ivane Škrabalo.

U petak, 30. srpnja, održat će se zagrebačka premijera hvaljene drame "Otac", nagrađene s dva Oscara – Anthony Hopkins za glavnu ulogu te Florian Zeller i Christopher Hampton za scenarij.

Kako se dodaje, "Otac" je impresivan dugometražni prvijenac francuskog romanopisca, dramatičara i redatelja Floriana Zellera, snimljen prema Zellerovoj kazališnoj drami koju mnogi uspoređuju s Kraljem Learom.

Uoči te projekcije, publika će moći vidjeti još jedan domaći film nastao ove godine, kratkometražni "Skretanje" Jasne Nanut, Čejen Černić Čanak i Judite Gamulin, u kojem svaka od njih režira svoj ženski lik.