U ZAGREBU

Evo tko je sve slavio na dodjeli Nagrade hrvatskoga glumišta

24.11.2023 u 23:01

Bionic
Reading

31. Nagrade hrvatskog glumišta u kategorijama dramske, radio i televizijske umjetnosti, operete ili mjuzikla te baleta dodijeljene su u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu, a najboljom dramskom predstavom proglašen je 'Don Juan' u režiji Dejana Projkovskoga

Nagradu za najbolju dramsku predstavu u cjelini osvojila je predstava 'Don Juan' Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog i produkciji HNK u Zagrebu.

Najboljim redateljem u kategoriji drame proglašen je Ivan Leo Lemo za režiju predstave 'Zakon Zagore' u produkciji Gradskog kazališta mladih Split.

Najbolja dramska glumica je Anita Matić Delić za ulogu u predstavi 'Na dnu oceana postoje neki svjetovi' Romana Nikolića u produkciji Umjetničke organizacije Kazališna družina Arterarij iz Zagreba, a glumac Vedran Dakić, koji je glumio Duška u predstavi 'Plišana revolucija' Vanje Jovanovića i Mateja Sudarića u produkciji Kulturnog centra Osijek.

  • +5
Svečana dodjela 31. Nagrade hrvatskog glumišta u HNK Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu osvojila je Ana Magud za ulogu Kate u predstavi 'Velo misto' Miljenka Smoje u režiji Marine Pejnović, a mušku Dušan Bućan za ulogu Sganarella u predstavi 'Don Juan' Jean-Baptiste Poquelin Molièrea u režiji Dejana Projkovskog.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u kategoriji drame, za žensku je ulogu nagradu osvojila Mateja Tustanovski za ulogu Mile u predstavi 'Plišana revolucija' i za ulogu Tamarine mame u predstavi 'Sutra to možeš biti ti'. Za mušku ulogu nagradu je osvojio Luka Knez, koji je glumio Šimu u predstavi 'Beštije' autorskog projekta Kristine Grubiše i Karle Leko.

Najbolju žensku ulogu za u kategoriji ostvarenja u lutkarskim predstavama ili predstavama za djecu i mlade ostvarila je Mia Vladović za ulogu Haruna u predstavi 'Mačak u čizmama' Charlesa Perraulta u režiji Nine Kleflin, a mušku Toni Kukuljica za ulogu Dražena u predstavi 'Dražen' Paška Vukasovića i Ivane Vuković u koprodukciji HNK u Šibeniku i Gradskog kazališta Trešnja iz Zagreba. Prestava 'Dražen' osvojila je i nagradu za najbolju predstavu za djecu i mlade. Ana Tonković dobitnica je nagrade za najbolju adaptaciju libreta 'Ero s onoga svijeta' Milana Begovića za istoimenu predstavu, izvedenog u produkciji Zagrebačkog kazališta lutaka.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u radiodrami, koja se dodijeljuje bijenalno, osvojio je Domagoj Ivanković za ulogu u radio drami 'Your love is king' Espija Tomičića u režiji Hane Veček i za ulogu u radio drami 'Naša kuća' Kristine Kegljen u režiji Hane Veček.

Kristian Milić nagrađen je za najbolje redateljsko ostvarenje u TV drami za režiju 1. epizode TV serije 'Nestali 2'.

Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti dodjeljuje se autorskom timu i ansamblu predstave 'Pravila su jednostavna' u produkciji Umjetničke organizacije Četveroruka iz Zagreba.

Nagradu za najbolju kazališnu scenografiju osvojio je Marin Gozze u drami 'Tiha noć' Miljenka Smoje/Ivice Ivaniševića u režiji Gorana Golovka i produkciji HNK Split, a za kostimografiju Alan Hranitelj u opereti 'Šišmiš' Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu.

Kategorija operete ili mjuzikla

'Vesela udovica', opereta Franza Lehára u režiji Damira Lončara i produkciji HNK u Osijeku, proglašena je najboljom predstavom u cjelini u kategoriji operete ili mjuzikla.

Za najbolji redatelj u kategoriji operete i mjuzikla je Leo Mujić, koji je režirao mjuzikl 'Ljepotica i zvijer' Alana Menkena, Howarda Ashmana, Tima Ricea i Linde Woolverton u produkciji kazališta Komedija.

Za najbolju žensku ulogu u opereti ili mjuziklu nagradu je osvojila Marija Kuhar Šoša za ulogu Adele u opereti 'Šišmiš' Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu, a mušku Domagoj Dorotić za ulogu Gabriela von Eisensteina u opereti 'Šišmiš' Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu.

Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina u području operete ili mjuzikla nagradu je osvojio Benjamin Šuran za ulogu Franka u opereti 'Šišmiš' Johanna Straussa ml. u režiji Krešimira Dolenčića i produkciji HNK u Zagrebu.

Balet

Najboljom baletnom predstavom proglašen je 'Peer Gynt' na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK u Zagrebu.

Nagradu za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u baletu osvojio je Leo Mujić za koreografiju predstave 'Veliki Gatsby' na glazbu Philipa Glassa, Leonarda Bernsteina, Georgea Gershwina, Louisa Prima, Samuela Barbera, Glena Millera, George Whitefield Chadwidska i u izvedbi HNK Split na 68. Splitskom ljetu.

Natalia Kosovac najbolja je ženska uloga u baletu, za ulogu Valerije u baletu 'Spartak' na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Solveig u baletu Peer Gynt na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK u Zagrebu.

Najbolja muška uloga u baletu pripala je Takuyi Sumitomo za ulogu Spartaka u baletu 'Spartak' na glazbu Arama Hačaturjana u koreografiji Jiříja Bubeníčeka, te za ulogu Peer Gynta u baletu 'Peer Gynt' na glazbu Edvarda Griega prema istoimenom romanu Henrika Ibsena u koreografiji i režiji Edwarda Cluga i u izvedbi HNK Zagreb. Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u baletu nagradu je dobila Maria Matarranz de las Heras za ulogu Julije u predstavi 'Romeo i Julija' na glazbu Sergeja Prokofjeva u koreografiji Jiřija Bubeničeka i u izvedbi HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u kategoriji drame pripala je Želimiru Mesariću, a u kategoriji opere sopranistica Branka Beretovac - Vondraček.

Utemeljitelji nagrade, koja se dodjeljuje od 1992. su Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatska radiotelevizija i Večernji list, glavni pokrovitelj Hrvatska gospodarska komora.