GORNJI GRAD

Evo što ovog ljeta donosi scena Amadeo

06.07.2015 u 09:58

Bionic
Reading

rogram klupske kazališno-glazbene Scene Amadeo nastavlja se još jednim tjednom u kojemu će kulturnu ponudu zagrebačkog Gornjeg grada obogatiti nastupi popularnih Ladarica, udaraljkaškog ansambla Sudar Percussion i Mateja Meštrovića, etno world music ansambala Cinkuši, Belo Platno i Orchestrina Adriatica, te mlade kantautorske zvijezde Sare Renar.

Ladarice će u utorak 7. srpnja u pratnji orkestra folklornog ansambla LADO izvesti neke od više stotina vokalno-instrumentalnih brojeva sa svojeg repertoara, čijim izvedbama na svojim dojmljivim nastupima već desetljećima daju novi život hrvatskim narodnim pjesmama i običajima.

Već dan kasnije, u srijedu 8. srpnja, pod vedrim nebom atrija Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu nastupit će jedan od najutjecajnijih hrvatskih aktivnih skladatelja klasične glazbe Matej Meštrović i samoborski udaraljkaški ansambl Sudar Percussion.

S petoricom mladih samoborskih udaraljkaša - Nikolasom Sinkovićem, Lukom Pešutićem, Josipom Blaškovićem, Filipom Merčepom i umjetničkim voditeljem ansambla Goranom Goršeom - Meštrović je stvorio gotovo nepoznat glazbeni pravac.

Scena Amadeo, u partnerstvu s Association Adriatico Mediterraneo iz Italije kao koordinatorom projekta, te organizacijama Ring Ring iz Srbije, i Day After iz Grčke, surađuje na programu "EUropean Traditions in cultural hERitage and Performances (EU.T.ER.PE) ".

U sklopu programa, ugostit će glazbenu etno world music družinu Cinkuše, uz koje će u četvrtak 9. srpnja u Amadeu nastupiti solisti na nacionalnim tradicijskim instrumentima iz Italije, Grčke i Srbije.

Dan kasnije, u petak 10. srpnja, etno world music sastav Belo Platno iz Beograda donijet će u Zagreb zvuke tradicionalne balkanske modalne glazbe obogaćene elementima srpske glazbe Kosova i Metohije te bizantske crkvene glazbe.

Pjesme pjevaju na lokalnim narječjima i uz tradicionalne glazbene instrumente kao što su lauta, tambura, kaval, dvojnice, def, tarabuka, daire i drugi.

U suradnji s Talijanskim institutom u Zagrebu u subotu 11. srpnja u Amadeu će gostovati talijanski etno world music sastav Orchestrina Adriatica, čiji se opus temelji na mediteranskim tradicijama različitih jezika i dijalekata (hebrejskom, sicilijanskom, arapskom, Jidišu i drugima).

Koncert je najavljen kao "estetsko putovanje kroz vrijeme i kulture na razmeđi kulturnog i folka, klasicizma i moderne". "Jedinstveni i sveobuhvatni zvukovni pejzaž" Orchestrine Adriatice počet će na jugu Italije pa preko Španjolske i Sjeverne Afrike stići "sve do Balkana".

Tjedan će zaključiti u nedjelju 12. srpnja nastup nagrađivane kantautorice Sare Renar. Renar će uz pratnju Zdeslava Klarića na klavijaturama izvesti neke od svojih pjesama nastalih spojem modernog bluesa, indie-popa, southern rocka i jazza.

Glazbeni program ljetne klupske scene u Demetrovoj obogatit će još i zagrebački mariachi sastav Mariachi Los Caballeros, grupa Allyu koja izvodi glazbu starih Inka, te grupa Duende flamenko gitarista Tomislava Tenšeka Snoopya.

Kao posebna glazbena poslastica najavljeni su koncerti istaknutog gitarista Miroslava Tadića i harmonikašice Merime Ključo, te koncert klasične glazbe na kojem će uz Petrita Cekua na gitari nastupiti čelistica Kajana Pačko, a koji će u subotu 25. srpnja zatvoriti ovogodišnji Amadeov program.

Scena Amadeo najavljuje i premijeru nove momodrame Filipa Šovagovića "Stanje nacije 2", kao i izvedbe recentnih monodrama Zdenka Jelčića i Vesne Tominac Matačić "Veliki odlazak" i "Ja koja imam nevinije ruke".

U sklopu ciklusa predstava pod nazivom "Majstori monodrame" od 17. do 24. srpnja zagrebačka će publika imati prilike vidjeti i kultne monodrame Josipa Pejakovića i Zijaha A. Sokolovića "Oj živote" i "Glumac je glumac", te predstave "Marlene Dietrich", "Na rubu pameti" i "Povijest moje gluposti" u izvedbi Ksenije Prohaske, Dragana Despota i Željka Vukmirice.

U sklopu ovogodišnjeg Amadeova programa u prostoru Hrvatskog prirodoslovnog muzeja otvorena je i izložba akademskog slikara Vatroslava Kuliša "Životinjsko carstvo", kao šesta u nizu izložbi posvećenih akademskoj slikarici i grafičarki Izabeli Šimunović (1970. - 2010.), kojima Scena Amadeo i HPM predstavljaju likovne umjetnike čija su djela inspirirana prirodoslovnom tematikom.

U slučaju kiše programi se odvijaju u muzeju Mimari, Kazalištu Kerempuh i Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog, a kompletan program dostupan je na web stranicama Scene Amadeo, www.scenaamadeo.hr