U VARAŽDINSKOM HNK

Evelin Novak i Orkestar Mladih Glazbenika praizvede 'Međimurske legende'

17.03.2021 u 21:48

Bionic
Reading

Sopranistica Evelin Novak i Orkestar mladih Glazbenika u srijedu su u varaždinskom HNK praizveli ciklus solo pjesama 'Međimurske legende' varaždinskoga skladatelja Davora Bobića

S njima će gostovati i u Zagrebu 21. ožujka. Na prvom koncertu glazbene sezone u 2021. u varaždinskom kazalištu, sopranistica Evelin Novak, članica ansambla Državne opere Unter den Linden Berlin, nastupila je uz Orkestar Mladih Glazbenika s Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Matije Fortune. Ciklus solo pjesama 'Međimurske legende' za sopran i simfonijski orkestar varaždinskoga skladatelja Davora Bobića nastajao je u razdoblju od 2000. do 2003. Autorov je to izbor međimurskih narodnih pjesama: 'Zakaj si grlica smrt želiš', 'Vu pšenici', 'Mura', 'Ljubav se ne trži' i 'Znaš ti golub kaj je došel'.

Djelo je nastalo na inicijativu preminuloga glavnoga urednika kulture radijskoga programa HRT-a Zorana Brajše i međimurske sopranistice Ljiljane Labazan. U novoj redaktiranoj partituri skladatelja Bobića, taj opus posvećen je sopranistici Evelin Novak, njegovoj bivšoj učenici na varaždinskoj Glazbenoj školi. Najizvođeniji stavak u inačici za glas i glasovir 'Mura' bio je premijerno praizveden uz orkestar u povodu Dana državnosti 30. svibnja 2020., na koncertu ispred zagrebačkog HNK. Solist je bio tenor Tomislav Mužek uz Orkestar opere HNK u Zagrebu pod dirigentskim vodstvom maestra Nikše Bareze.

'Orkestar Mladih Glazbenika i vrhunski glas Evelin Novak ostavit će dubok trag u povijesti glazbenog života Varaždina i, rekao bih, Hrvatske', izjavio je skladatelj Davor Bobić. Sopranistica Evelin Novak rekla je da su u programu ponajbolje arije, a šećer na svemu su, kaže, međimurske legende njezinog profesora Davora Bobića. 'Koncert je nešto najljepše što sam pripremala zadnjih godina', dodala je.

Uz 'Međimurske legende', na koncertu u varaždinskom HNK izvedene su i popularne operne arije Mozarta, Kalmana, ml. Gounoda, Puccinija, les Delibesa i Catalanija. Koncert će biti izveden i u HNK u Zagrebu, 21. ožujka u 19,30 sati, kao prvi projekt nedavno potpisanog ugovora o suradnji dvaju nacionalnih kazališta.