u režiji marina blaževića

U varaždinskom kazalištu najavljena premijera operne drame 'Madama Butterfly'

13.03.2024 u 14:19

Bionic
Reading

U koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, u Varaždinu će u subotu, 16. ožujka premijerno biti izvedena operna drama 'Madama Butterfly' Giacoma Puccinija, u režiji Marina Blaževića i pod ravnanjem Ivana Huta

Intendantica Senka Bulić istaknula je danas na konferenciji za novinare da je varaždinsko kazalište ponovno okupilo sjajne umjetnike te da će publika imati priliku vidjeti jednu od najboljih i najizvođenijih opera na svijetu, u godini u kojoj sve operne kuće obilježavaju 100. obljetnicu Puccinijeve smrti.

'Drago mi je da opet radimo veliku žensku temu, da povezujemo dramski s glazbenim repertoarom jer bitno je danas progovarati o pozicijama žene. 'Madama Butterfly' je velika, tragična ljubavna priča, ali i priča o ženi koja je izgubila dijete i zbog toga počinila suicid', rekla je Bulić.

Istaknula je da Marin Blažević režira po gotovo svim europskim scenama te da joj je drago što je pristao napraviti komorniju varijantu opere.

'Dugo mi je neodoljiva bila ideja da pokušamo napraviti standardnu, veliku operu u formatu u kojem ona neće izgubiti na svojoj veličini i spektakularnosti i siguran sam da naša 'Madama Butterfly' neće, ali je prilagođena specifičnim uvjetima manjeg kazališta', rekao je Blažević.

U glavnoj ulozi Cio-Cio-San, Madame Butterfly je Anamarija Knego koja je izjavila kako nikada ne odbija rad s Blaževićem zbog njegova načina razmišljanja i dubine u koju ulazi u operu i svaki njezin lik. 'Smatram da je 'Madama Butterfly' vrlo suvremena i da je problem pred kojim se našla tako mlada žena zapravo nešto što se i danas često događa. Tema je teška i bolna – ostati bez djeteta i ovisiti o drugoj osobi', izjavila je Knego.

Uz nju, u ansamblu su Bože Jurić Pešić, Jurica Jurasić Kapun, Dora Jana Klarić, Mislav Lucić, Gabriela Hrženjak, Vito Godec i polaznici Kazališnog studija mladih, a nastupit će i Komorni zbor Odsjeka za glazbu i medije Sveučilišta Sjever te orkestar kojeg većinom čine varaždinski glazbenici.

Dirigent je Ivan Hut, redatelj i dramaturg Marin Blažević, scenograf i oblikovatelj svjetla Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, a inspicijent Vedran Dervenkar.