POVIJESNI TRENUTAK

U osječkom HNK-u održana premijera baleta 'Snježna kraljica'

16.02.2024 u 22:41

  • +4

Premijera baleta 'Snježna kraljica' u osječkom HNK-u

Izvor: Cropix / Autor: Ivan Peric

Bionic
Reading

Balet u dva čina 'Snježna kraljica', autora Davora Bobića, prema priči Hansa Christiana Andersena, u režiji Svebora Sečaka premijerno je izveden u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK)

Riječ je o koprodukciji osječkog i splitskog HNK-a, realiziranoj u sklopu projekta 'K-HNK', uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija.

Intendant osječkog HNK-a Vladimir Ham ističe kako je ovo velika produkcija te svjetska praizvedba hrvatskog baleta, u suradnji dva nacionalna kazališta. Ovo je veliki trenutak za hrvatsku kulturu, ali i povijesni trenutak za osječki HNK, rekao je dodavši da je autor Davor Bobić napravio 'maestralno djelo'.

Ham napominje kako se već prilikom njegove kandidature za intendanta, pojavila ideja da se ovaj balet, koji je tada bio napola napisan, dovrši i da ga se uprizori na osječkoj kazališnoj sceni.

'Promišljajući kako to postaviti intendant splitskog HNK-a Vicko Bilandžić i ja smo došli na ideju da to napravimo skupa, s obzirom da u osječkom HNK-u želimo razvijati naš baletni ansambl, a ovo je za nas znak da mi to možemo, ali nam treba dodatni poticaj', kaže Ham.

Iz splitskog HNK-a dolazi 12 vrhunskih plesača

Ističe kako iz splitskog HNK-a dolazi 12 vrhunskih plesača, koji su pravi profesionalci, i čija izvedba na sceni izgleda čarobno, upravo zbog njihovog iskustva i umijeća.

Redatelj Svebor Sečak rekao je kako su predstavu osmislili tako da se iz slike u sliku dinamično prolazi kroz radnju, u skladu sa suvremenim trendovima, koji traže brze izmjene slika i događanja na sceni.

Gledatelje očekuje vedra i vesela predstava, koju će prihvatiti sve generacije, istaknuo je, pojasnivši da su se u pripremi predstave odlučili za neoklasični izraz, koji konvenira sa skladbom autora Bobića.

Taj izraz definitivno nije neka stara prašnjava klasika, već su neoklasični elementi, kombinirani s raznim etno elementima, suvremenim pokretom, a u redateljskom dijelu sam se odlučio za animacije, koje obogaćuju predstavu i uvode nas u čarobni svijet mašte, naglašava Sečak.

Dirigent Stjepan Vuger također ističe kako je glazba u predstavi neoklasična, ali da karakterom i stilom jako odgovara bajkovitom svijetu Hansa Christiana Andersena te da će to publici biti blisko, prihvatljivo i zanimljivo.

Scenograf i kostimograf Neven Mihić kaže kako je rad na ovoj predstavi bio veliki izazov, jer je riječ o djelu koje u Hrvatskoj još nije izvedeno.

'Razmišljajući kako u predstavu unijeti neki novi likovni izričaj, odlučio sam se tradicionalnu scenografiju kombinirati s modernom tehnologijom, poput animacija i ilustracija Zdenka Bašića, koji je upotpunio likovni izričaj', dodaje Mihić.

U premijernoj predstavi 'Snježne kraljice' nastupili su Irina Čaban Bilandžić, Ami Inoue, Takafumi Tamagawa, Ania Maria Bartkowsky, Jana Brletić, Snježana Horvat, Vuk Ognjenović, Siniša Ivanović i Boris Stjepanović.

Redatelj i koreograf predstave je Svebor Sečak, dirigent Stjepan Vuger, scenografiju i kostimografiju osmislio je Neven Mihić, a autori animacija i video projekcija su Zdenko Bašić i Franko Dujmić.

Baletni majstori su Sara Epifany Erceg i Vuk Ognjenović, iz osječkog HNK-a te Albina Rahmatullina i Ivan Boiko, iz splitskog HNK-a.

Na premijeri koprodukcije osječkog i splitskog HNK-a bili su i ministrica kulture i medija Nina Obuljen-Koržinek te čelnici Osječko-baranjske županije i grada Osijeka.