progovara o temi nasilja

U varaždinskom HNK premijerno izvedeni Matanićevi 'Bogovi'

25.05.2022 u 23:16

Bionic
Reading

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu u srijedu je premijerno izvedena predstava „Bogovi” koja u režiji nagrađivanog filmskog i kazališnog redatelja Dalibora Matanića progovara o temi nasilja

Riječ je o prvoj predstavi iz programa nove intendantice varaždinskog HNK Senke Bulić koja je naglasila kako je varaždinsko kazalište krenulo dobrim putem.

'Nasilje je danas jedna od najprisutnijih tema u Hrvatskoj, Europi i u svijetu', ocijenila je intendantica, najavivši da će u predstojeće četiri godine pokušati napraviti svjetsko kazalište.

Istaknuvši kako je Varaždin s novom intendanticom Bulić dobio maksimalno, redatelj Dalibor Matanić poručio je da je riječ o njegovom autorskom projektu kojim prati liniju svjetskih aktualnosti. 'Čim je Senka došla odmah je Varaždin postao jedno veselo mjesto', kazao je Matanić. Glumac Marko Cindrić koji je utjelovio lik muža naglasio je kako je njegova uloga zaista nevjerojatna.

'Mislim da progovaramo o jako bitnim temama, pogotovo o površnosti i brzini današnjeg svijeta gdje je bitna brzina informacija, a ne dubina čovjekove duše', poručio je Cindrić.

Helena Minić Matanić, nova članica ansambla varaždinskog HNK, utjelovila je lik žene, Hana Hegedušić glumi napadačicu, Karlo Mrkša napadača, Elizabeta Brodić kćer, Beti Lučić susjedu, Robert Plemić susjeda, a Stojan Matavulj taticu. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Ana Savić Gecan, glazbu Hrvoje Nikšić, a oblikovanje svjetla Tomislav Maglečić.

Nakon premijere, Bogovi će biti izvedeni u četvrtak, petak, subotu i nedjelju s početkom u 20 sati.