U IZVEDBI hnk VARAŽDIN

U atriju varaždinskog Starog grada održana premijera predstave 'Horor diptih'

07.07.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Pod otvorenim nebom, u atriju varaždinskog Starog grada, glumci Hrvatskog narodnog kazališta Varaždin u subotu navečer su premijerno izveli predstavu 'Horor diptih' rađenu prema dvjema pričama Edgara Allana Poa – 'Pad kuće Usher' i 'William Wilson'

Jedinstven je to projekt koji će, osim po zapaženim ostvarenjima glumačkog ansambla, mistici i hororu, ostati zapamćen i po tome sto su nakon punih 25 godina glumci varaždinskog HNK izveli predstavu na otvorenom.

„Ovaj je neobičan ambijent jako utjecao na sve nas i zapravo je dao pečat predstavi i omogućio mi da realiziram ideju spajanja prošlosti s mističnim Poovim pričama”, izjavila je redateljica Ksenija Krčar dodavši da je tekst dorađivan, kako bi se prilagodio suvremenim događanjima u teatru. Glumci su u projekt ušli s puno volje i entuzijazma, ali u nekim im trenucima nije bilo lako ostvariti sve što se od njih tražilo, kazala je Jagoda Kralj Novak, prvakinja varaždinskog kazališta koja u priči o Williamu Wilsonu glumi gospođu Venable. „Čestitam redateljici koja je napravila predstavu drugačiju od svih u kojima sam dosad igrala. Ovaj prostor od glumaca zahtijeva dodatan angažman jer moramo govoriti glasnije i imati dobru dikciju, ali uspjeli smo i mislim da smo doista napravili odličnu stvar”, rekla je Kralj Novak.

Osim nje, u glumačkom su ansamblu Marinko Prga, Paško Vukasović, Irma Dragičević, Marija Krpan, Zdenko Brlek, Tena-Antonija Torjanac, Matko Buvač, Jakov Jozić, Denis Bosak te braća Filip i Nikša Eldan koji su ostvarili uloge Williama i njegovog sablasnog dvojnika.

Premijera u sklopu 5. Festivala varaždinskih dvorišta

„Horor u teatru je vrlo zahtjevna stvar i zanimljivo je do čega smo sve došli radeći na predstavi. Oduševila me sinergija mladih i malo manje mladih, iskusnih glumaca i mislim da smo našom suigrom uspjeli doprijeti do publike”, izjavio je Nikša. Posebnosti predstave pridonijela je i glazba, a skladatelj Vid Novak Kralj rekao je kako mu cilj nije bio stvoriti jezivu atmosferu kakva je u filmskim hororima. Odlučio je, kaže, napraviti odmak od 70-ih godina, odmak od horora, ali zadržati mističnost. Većina glazbe izvodi se uživo, uz podlogu, i kombinacija je klasičnog i modernog zvuka. Projekt „Horor diptih” pripremljen je u suradnji s Gradskim muzejom Varaždin, a premijera je izvedena u sklopu ovogodišnjeg 5. Festivala varaždinskih dvorišta koji organizira Turistička zajednica grada Varaždina.

Predstava će u atriju Starog grada biti igrana još četiri puta u sljedećih osam dana.