NOVA KNJIŽEVNA TRIBINA

Europea u dvorištu nudi 'metarazgovor o književnosti'

18.09.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Naklada Ljevak u suradnji s kafićem U dvorištu najavila je novu književnu tribinu Europea u dvorištu, na kojoj će od 26. rujna do kraja godine gostovati pet zanimljivih gostiju iz književne Europe, uz raspravu s domaćim snagama o raznim relevantnim književno-političkim temama

Zagreb dobiva još jedan interesantan književni program ove jeseni, a ona se po broju najavljenih događaja iz kulture pisane riječi može usporediti s vremenima prije krize. Riječ je o Europei u dvorištu, književno-društvenoj tribini na odličnoj lokaciji u centru grada, lijepo uređenom i trendovskom kafiću U dvorištu (Žerjavićeva 7), koju organizira Naklada Ljevak uz podršku pulskog Sa(n)jam knjige.

Na press konferenciji je Petra Ljevak ispred organizatora objasnila motive pokretanja ovog programa: 'Želimo potaknuti ljude da se vrate književnosti i da ona bude umjetnička djelatnost koja dira dušu. Literatura će nam služiti kao motivator za dubinsko promišljanje različitih tema.' Zato je i U dvorištu odlična lokacija, jer 'nema barijera' između pisaca i publike, što je naglasio i Matija Powlison Beloković, rekavši da je cilj 'uključivanje građana i gostiju kafića u svijet kulture'.

To se namjerava postići gostovanjem Miloša Urbana (26. rujna), Ece Temelkuran (17. listopada), Olge Tokarczuk (29. listopada), Johna Boynea (5. studenog) i Ahmeta Uemita (10. prosinca), autora europske književne reputacije koji će u Zagrebu predstaviti svoje najpoznatije knjige, ali i sudjelovati u diskusijama vezanima uz svoja djela. Primjerice o tursko-armenskim odnosima i genocidu moći će se razgovarati s Ece Temelkuran, turskom publicistkinjom i aktivistkinjom koja je o tome napisala međunarodni bestseler 'Planina boli'. Ništa manje zanimljiva gošća neće biti ni Olga Tokarczuk, spisateljica koja je prethodno radila kao psihologinja, s kojom će se pričati i o Jungovoj psihološkoj školi.

Književne goste su predstavili urednici Nenad Rizvanović i Kristijan Vujičić, a potonji je rekao da je cilj Europee u dvorištu voditi 'metarazgovor o književnosti', dok je Rizvanović istaknuo da to nije 'ceremonijalni festival', nego namjerno 'nepretenciozan, ali ozbiljan i zabavan događaj'. Tako će se govoriti i o Pragu kao mjestu radnje poznatih književnih djela, o čemu će raspravljati češki pisac Miloš Urban te pisac Tahir Mujičić i književna kritičarka Jadranka Pintarić, a i svakom drugom stranom gostu pridružit će se za specifične teme odgovarajući domaći gosti.