'POVRATAK'

Eurokaz vraća dramu koja je 'zaboravljena u hrvatskoj suvremenoj scenskoj proizvodnji'

17.11.2017 u 11:21

Bionic
Reading

Eurokaz, Hrvatska kuća i Akademija dramskih umjetnosti predstavljaju izvedbeni projekt 'Povratak' prema kanonskom tekstu Srđana Tucića i u režiji studentice Arije Rizvić, koji će se u Hrvatskoj kući u Zagrebu prikazivati od 22. studenoga do 3. prosinca

U drami 'Povratak' igraju Jasmin Telalović, Robert Španić, Tesa Litvan, Suzana Nikolić, Marin Klišmanić, Antonija Stanišić Šperanda, Iva Jerković, Borna Baletić, Žarko Potočnjak, Jadranka Gračanin Putnik i Ljiljana Ivančan. Režiju potpisuje studentica ADU Arija Rizvić, kojoj je ovo ispitna produkcija iz Suvremene inovativne režije, pod mentorstvom Branka Brezovca. Predložak joj je, kažu iz Eurokaza, zbog 'prikrivene poetske širine' nesvodljiv 'na banalnu melodramu ili na politički i socijalni pamflet' te na 'danas vrlo popularnu, pojednostavljenu kritiku kapitalizma'.

U pitanju je uprizorenje drame Srđana Tucića, jednoočinke iz 1898., koja se smatra kanonskim djelom hrvatskog naturalizma i dramskoga modernizma.

Radnja se odvija u malom slavonskom selu na Badnju večer, kad se Jela i njena majka Kata spremaju na polnoćku na koju ih treba voditi Stanko, Jelin ljubavnik, s kojim je ona isključivo zbog financijske pomoći koju joj on može ponuditi. Iznenada se, međutim, na vratima pojavljuje Katin muž Ivo, koji je dugo bio odsutan zbog rada u tvornici. Žene su zaprepaštene jer je Ivo izgubio ruku, i to namjerno, kako bi dobio odštetu i napokon se vratio kući. Sreća zbog povratka ne traje dugo i na pomolu je tragedija.

Odabirom da uprizori ovu dramu Srđana Tucića Eurokaz 'nastavlja svoj rad na revidiranju i prevrednovanju ustaljenog i odavno zadanog odnosa prema, ne samo, dramskoj baštini'.

'Jednočinka 'Povratak' zasigurno je najbolji primjer vitalnosti hrvatskog dramskog modernizma a većina teoretičara tumači ga, doduše, i kao paradigmatski primjer scenskog verizma, no zamjera mu pretjerani teatralizam i nepotrebnu melodramatičnost. To je drama iznimnih emotivnih vibracija, sa na prvi pogled, šablonom ljubavnog preljuba, koja najavljuje veliki zamah hrvatskog dramskog ekspresionizma, perioda kojim se hrvatska književnost dovinula do europskih razmjera i anticipacija', kažu iz Eurokaza dodajući da je u pitanju drama koja je u hrvatskoj suvremenoj scenskoj proizvodnji zaboravljena, 'iako priziva kritičku društvenu aktualnost (odlazak s ognjišta, emigraciju) i izaziva današnju strukturu osjećaja određenu bezizlazjem i tupošću'.  

Uz ADU, koproducent predstave je i udruga Hrvatska kuća u čijem se prostoru predstava igra 22. i 23. studenoga u 20 sati, 25. studenoga u 22, potom 1. prosinca u 20 sati, 2. prosinca u 22 sata te 3. prosinca u 20 sati.