IZBOR RANDOM HOUSEA

Esencijalni romani gej književnosti

28.06.2014 u 09:00

Bionic
Reading

U povodu 45. godišnjice pobune LGBT osoba u njujorškom Stonewallu, ugledni izdavač Random House sastavio je listu osam esencijalnih romana gej tematike, za koje kažu da ih 'svaki ozbiljni čitatelj treba imati na polici'. Među izabranima su djela Yukija Mishime, Williama Burroughsa, E.M. Fostera i ostalih klasika književnosti

'Babycakes', Armistead Maupin
Autor hvaljenje urbane sage 'Tales Of The City' o životu u San Franciscu kroz desetljeća, Armistead Maupin je možda najbolji bio u romanu 'Babycakes', u kojemu opisuje avanture heteroseksualnog bračnog para koji pokušava zatrudnjeti. Kao uvijek kod Maupina, roman je ispunjen jedinstvenim i vrlo životnim likovima, među kojima je i jedan mladi i privlačni poručnik, a riječ je i o jednom od prvih djela koja tematiziraju pojavu AIDS-a.

'Maurice', E. M. Foster
Ovaj roman, klasik britanske književnosti, E. M. Foster napisao je još 1914. godine, no objavljen je tek 1971, nakon autorove smrti. Bila je to želja samog Fostera, koji se nije mogao pomiriti s time da javnost sazna za njegovu orijentaciju, čime je 'Maurice' još više potresan i emotivan roman, jer opisuje životna iskustva homoseksualca iz više klase koji se godinama borio s prihvaćanjem sebe. Ono što Foster nije uspio učiniti u vlastitom životu, izmaštao je u romanu 'Maurice', nudeći i strastvenu ljubavnu priču koja ne samo da prelazi klasne razlike, nego oslobađa naslovnog lika internalizirane homofobije.


'Giovannijeva soba', James Baldwin
Roman smješten u Pariz 1950-ih godina, koji opisuje prvu ljubavnu vezu mladog homoseksualca. Posve očekivano, ona završi tragično, ali se Baldwinovo istraživanje kompleksnosti ljudskog srca i danas smatra klasikom žanra.

'Ispovijedi maske', Yukio Mishima
Ovaj japanski pisac život je okončao ritualnim samurajskim samoubojstvom, nakon neuspjelog državnog udara. Mishima je bio jedinstvena literarna i društvena pojava, pisac koji je uveo zapadnjački senzibiltet u japansku književnost te u 'Ispovijedima maske' nudi potresnu priču o gej mladiću koji shvaća da u Japanu poslije Drugog svjetskog rata mora glumiti heteroseksualnost ako želi uspjeti u životu.

'Queer', William Burroughs
Pripadnik beat pokreta, ali uvijek i neponovljivo singularna pojava, William Burroughs je vlastita homoseksualna iskustva opisao u ovom romanu smještenom u Mexico Cityju. Heroinski ovisnik William Lee, ne toliko skriveni alter ego autora, strastveno se zaljubi u mlađeg muškarca, koji tu ljubav počinje iskorištavati. Vrhunac romana, koji je objavljen u više verzija tijekom godina, Leejeve su tirade koje nagovještavaju stil 'Golog ručka', najboljeg Burroughsova romana i klasika suvremene američke književnosti.


'The City & The Pillar', Gore Vidal
Objavljen nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, ovaj roman Gorea Vidala izazvao je veliku pozornost zbog svojeg otvorenog opisa istospolne ljubavi te učinio autora vrlo poznatim. Vidal se kasnije dokazao kao odličan esejist i kozer, proizvevši brojne pamtljive izjave, no u romanu 'The City & The Pillar' ovaj pisac prikazao je emancipiranog homoseksualca koji ne pati zbog svoje orijentacije, a na kraju čak i ne umre. Revolucionarno i danas.

'Sati', Michael Cunningham
Hvaljen kao jedan od najvećih stilista nove američke književnosti, Cunningham je u 'Satima' odao počast romanu 'Gospođa Dalloway' Virginije Woolf, stvorivši i jednu modernu Clarissu, koju je u hvaljenoj filmskoj verziji romana utjelovila Meryl Streep. No Cunnigham pripovijeda i o borbi spisateljice Woolf s depresijom te prikazuje tragedije epidemije AIDS-a, kombinirajući nekoliko priča da bi stvorio roman velike emotivne moći, za koji je nagrađen i Pulitzerom.


'Stars In My Pocket Like Grains Of Sand', Samuel R. Delaney
Ovaj znanstvenofantastični roman objavljen je 1984. i tada je mnoge zbunio svojim temama rodne transformacije, tehnologije, globalizacije, seksualnosti i multikulturalizma. Danas u svijetu world wide weba, Delaneyev roman izgleda proročanski, sa svojim fokusom na misterije seksualne privlačnosti i komplikacije svjetske politike.