PEDESET NIJANSI NOVCA

Erotski romani spašavaju tržište knjiga

02.05.2013 u 12:39

Bionic
Reading

Zahvaljujući erotskoj trilogiji autorice E.L. James (Pedeset nijansi sive, Pedeset nijansi tamnije, Pedeset nijansi slobodnije) tržište knjiga doživjelo je oporavak tijekom 2012. godine

Erotska trilogija autorice E.L James započeta romanom 'Pedeset nijansi sive', koji je ubrzo nakon objavljivanja postao hit u knjižarama, a jednak uspjeh doživjeli su i nastavci 'Pedeset nijansi tamnije' te 'Pedeset nijansi slobodnije', pomogli su oporavku tržišta knjiga tijekom 2012., piše britanski Guardian.

Značajan uspjeh doživjela je i trilogija autorice Suzanne Collins započeta romanom Igre gladi koji se lani prodao u 405,000 elektroničkih primjeraka.

Većoj prodaji knjiga pomogao je značajan interes za erotskim romanima što potvrđuju prve tri pozicije najprodavanijih djela 2012. na kojima se nalaze djela autorice E.L.James, stoji u podacima Nielsen BookScan.

Prvi roman 'Pedeset nijansi sive' prodan je u 4,46 milijuna tiskanih primjeraka diljem svijeta, a drugi i treći u 3,16, i 2,9 milijuna primjeraka.

Iako još nema službenih podataka o prodaji elektroničkih izdanja istih knjiga, prema analizi magazina Bookseller, i digitalnim svijetom vladaju erotski romani te su pri vrhu najtraženijih knjiga.

Samo u Velikoj Britaniji prodaja elektroničkih knjiga u 2012. godini porasla je za čak 149 posto s prihodom od 172 milijuna funti, a prodaja tiskanih izdanja za 3 posto.

Autorica E.L.James proglašena je osobom godine američkog magazina Publishers Weekly, te je u službenom priopćenju naglašeno kako su upravo zahvaljujući njenim romanima porasla prodaja knjiga te je ponovno probuđen interes za erotsku književnost.