KOMIČNA OPERA

'Ero s onoga svijeta' premijerno izveden u osječkom HNK

05.04.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Komična opera u tri čina Jakova Gotovca 'Ero s onoga svijeta' premijerno je izvedena večeras u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, pod dirigentskom palicom Filipa Pavišića

Osječki 'Ero s onoga svijeta' premijerno je izveden posljednji put prije osam godina. Riječ je o najizvođenijoj i najpoznatijoj hrvatskoj operi, koja uvijek izaziva smijeh upravo zbog svoje svevremenosti, rekao je vršitelj dužnosti ravnatelja osječkog HNK-a Miroslav Čabraja.


Istaknuo je kako je ta opera stekla status nacionalne baštine. Dirigent Pavišić ocijenio je libreto izuzetnim, iskrenim, životnim i smiješnim te naglasio da je opera iznimno zahtjevna za dirigenta i soliste.

Od premijernog uprizorenja vrličkoga kraja na osječkoj pozornici 3. listopada 1940. godine, ta najpopularnija hrvatska opera pred osječkom publikom izvedena je više od četiristo puta.

Eru je večeras otpjevao Miljenko Đuran kojemu je to u deset godina 73. predstava Ere. Predstavu je prema redateljskoj postavi Petra Šarčevića realizirao Zoran Juranić. Uz ostale nastupili su Sanja Toth i Irena Parlov, a djevojke, žene, čobane, voćarice, trgovce, djecu i ostali seoski svijet predstavila je Plesna skupina osječkog HNK.

Prema skicama Ivana Rabuzina scenografiju je postavio Miljenko Sekulić, kostimografkinja je Ljubica Wagner, a koreografiju prema originalu Margarete Froman osmislio je Vuk Ognjenović. Osječka publika 'Eru s onoga svijeta' kao i uvijek odlično je primila.