SASVIM ISKRENO

Elena Ferrante u prvoj kolumni za Guardian opisala svoju prvu ljubav

23.01.2018 u 14:15

Bionic
Reading

U prvoj kolumni za britanski Guardian Weekend talijanska spisateljica Elena Ferrante, autorica 'Genijalne prijateljice' i ostalih 'Napuljskih romana', osvrnula se na svoju prvu ljubav

'Jedne večeri - je li se radilo o večeri? - poljubila sam ga onako kako sam željela da on mene poljubi. Učinila sam to s tolikim žarom, besramnim intenzitetom da sam poslije odlučila da ga više neću viđati', piše Ferrante u svojoj prvoj kolumni za Guardian Weekend, u kojoj se odlučila osvrnuti na prvu ljubav, kad je imala 15, a on 17.

Spisateljica koja je svijet osvojila 'Napuljskim romanima' u tekstu navodi i da je toga dečka voljela do te mjere da bi, kad bi ga vidjela, bila blizu nesvjestice, ali 'ne zbog slabosti, nego zbog viška energije'.

'Uz svoju prvu ljubav najjače se sjećam svoga stanja zbunjenosti. Ili radije - što sam se više trudila oko nje, to sam se više fokusirala na nedostatke: nejasna sjećanja, nesigurne osjećaje, tjeskobe, nezadovoljstva. Ništa, zapravo, nije bilo dovoljno; očekivala sam i željela uvijek još više i bila iznenađena kad je on, nakon što me toliko želio, zaključio da sam nepotrebna i pobjegao jer je imao drugih stvari koje je želio raditi.'

Elena Ferrante za Guardian Weekend tjedno će pisati kolumnu, a tematski će se baviti širokim područjem, uključujući djetinjstvo, starenje i seks. Trenutno radi i na scenariju za televizijsku adaptaciju 'Genijalne prijateljice' za HBO.

Osim 'Genijalne prijateljice', u Hrvatskoj je Profil objavio 'Priču o novom prezimenu', drugo poglavlje sage o životu dviju djevojaka iz Napulja, tetralogije koja je Eleni Ferrante donijela svjetsku slavu. Tek trebaju izaći 'Priča o onome tko bježi i onome tko ostaje' te 'Priča o izgubljenoj djevojčici'. Profil je u međuvremenu objavio i roman kojim je Ferrante ostvarila proboj na sceni, 'Dane zaborava', po kojem je snimljen i film u režiji Roberta Faenze.