OMILJENI VANZEMALJAC

Eko Eko slijeće u Zagrebačko kazalište lutaka

03.03.2014 u 10:44

Bionic
Reading

Predstava 'Eko Eko', nastala prema istoimenom romanu Hrvoja Hitreca, u kojem je još krajem sedamdesetih danas nezaobilaznu temu ekologije djeci predstavio na humorističan način, premijerno će se izvesti u petak, 7. ožujka, u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL).

Od objavljivanja 1978. roman je doživio brojna izdanja, uvršten je u školsku lektiru te je, uz Hitrecove 'Smogovce', postao najčitanijom knjigom za djecu. Krajem osamdesetih pretočen je u kazališnu predstavu, a sada se vraća u obliku lutkarske predstave koja djeci na najbolji način prenosi čaroliju svevremenske priče o očuvanju Zemlje, ali i drugih planeta podobnih za život, ističe se u najavi ZKL-a.

Hitrecovu priču režirat će njegov sin Neven, kojemu je to, nakon filma i televizije, prvi izlet u lutkarsku umjetnost. Po njegovim riječima, glavna odlika romana je njegov humor i dječji senzibilitet koji vjerojatno čuči i u mnogim odraslim ljudima, krasi ga toplina i humor, a to je "upravo ono što nam nedostaje u svijetu".

U predstavi glume Katarina Perica Kirin, Luka Peroš, Mladen Čutura, Boris Mirković, Nela Čolić Prižmić, Anđelko Petric, Mira Bosanac, Matija Prskalo, Žarko Savić, Branko Smiljanić, Jadran Grubišić i Gordana Džepina.

Glumac Janko Popović Volarić poseban je gost među lutkarima, a svojoj prvoj ulozi u lutkarskom kazalištu veseli se i zato što mu je "Eko Eko" bila jedna od najdražih knjiga u djetinjstvu. Rekao je kako je lutku počeo doživljavati kao nastavak svoje glumačke persone, prepoznavati u njoj vlastite geste, pa je već dogovorio i idući projekt, predstavu "Mala sirena" u režiji Joška Juvančića.

Katarina Perica Kirin, koja ima glavnu žensku ulogu djevojčice Vesne, rekla je da su joj najdraži aspekt priče živopisni dječji likovi koji se međusobno zezaju i bockaju, ali kada se nađu u ozbiljnoj nevolji, nastupaju složno i hrabro, a Boris Mirković je izdvojio "iznimno kreativnu i ugodnu atmosferu u kojoj je predstava nastajala.

Scenografiju i lutke potpisuje Miljenko Sekulić, glazbu Darko Hajsek, a oblikovanje svjetla Aleksandar Mondekar