USUSRET DODJELI

Dvije drame i jedna komedija, tko će briljirati na dodjeli Zlatnih globusa?

08.01.2017 u 15:48

Bionic
Reading

U utrku za Zlatne globuse u nedjelju največer s najviše nominacija ulaze glazbena komedija 'La La Land' te dvije drame o odrastanju, 'Moonlight' i 'Manchester By The Sea'

Romantična priča o mladoj glumici u usponu i jazz glazbeniku, 'La La Land' predvodi sa sedam nominacija u kategoriji mjuzikla i komedije. U istoj su kategoriji nominirani i '20th Century Women', film o tri žene u potrazi za ljubavlju i slobodom u Južnoj Kaliforniji potkraj sedamdesetih; 'Florence Foster Jenkins' te film o newyorškoj nasljednici koja je sanjala da će postati operna pjevačica s Meryl Streep i Hughom Grantom u glavnim ulogama. A tu su i 'Sing Street', film o dječaku koji osamdesetih odrasta u Dublinu te film o super-junaku s mračnim smislom za humor 'Deadpool'.

U kategoriji najbolje drame predvodi 'Moonlight', film o sazrijevanju siromašnoga crnog dječaka, sa šest nominacija, a s pet nominacija slijedi 'Manchester By The Sea', drama o stricu koji preuzima brigu o nećaku. U istoj se kategoriji natječu i 'Lav', film o petogodišnjaku koji se izgubi na ulicama Calcutte; 'Hell Or High Water', film o rastavljenom ocu i njegovom bratu, bivšem zatvoreniku, koji pokušavaju spasiti obiteljski ranč u Zapadnom Teksasu te 'Greben spašenih', ratna drama u režiji Mela Gibsona o prvom vojniku u 2. svjetskom ratu koji je odbio nositi oružje.

Redatelj 'La La Landa' Damein Chazelle nominiran je u kategorijama za najboljega redatelja i najboljeg scenarista, a Emma Stone i Ryan Gosling za najbolje glavne uloge u kategoriji mjuzikla i komedije, Nicholas Britell za najbolju glazbu te Justin Hurwitz za najbolju pjesmu - 'City Of Stars'.

Uz Emmu Stone u kategoriji najbolje glavne glumice u komediji natječu se Annette Bening ('20th Century Women'), Lily Collins ('Rules Don't Apply'), Heilee Steinfeld ('The Edge of Seventeen') i osmerostruka dobitnica Zlatnog globusa Meryl Streep ('Florence Foster Jenkins').

U kategoriji najboljega glavnog glumca u komediji, osim Goslinga, nominirani su Colin Farrell ('Jastog'), Hugh Grant ('Florence Foster Jenkins'), Jonah Hill ('Psi rata') i Ryan Reynolds ('Deadpool').

Za Zlatne globuse u dramskoj konkurenciji u kategoriji najboljega glavnog glumca natječu se Casey Affleck ('Manchester By The Sea'), Andrew Garfield ('Greben spašenih'), Joel Edgerton ('Loving'), Viggo Mortensen ('Captain Fantastic') i Denzel Washington ('Fences'), a u ženskoj konkurenciji nominirane su Natalie Portman za ulogu ('Jackie'), Amy Adams ('Dolazak'), Jessica Chastain ('Miss Sloane'), Isabelle Huppert ('Elle') i Ruth Negga ('Loving').

Kandidati za najbolje sporedne uloge su Mahershala Ali ('Moonlight'), Jeff Bridges ('Hell or High Water'), Simon Helberg ('Florence Foster Jenkins', Dev Patel ('Lav') i Aaron Taylor-Johnson ('Noćne životinje') u muškoj konkurenciji te Viola Davis ('Fences'), Naomie Harris ('Moonlight'), Nicole Kidman ('Lav'), Octavia Spencer ('Hidden Figures') i Michelle Williams ('Manchester by the Sea') u ženskoj.

Uz Chazellea, u kategoriji najboljega redatelja nominirani su i redatelji filmova 'Moonlight' i 'Manchester By The Sea' Barry Jenkins i Kenneth Lonergan te Tom Ford za 'Noćne životinje' i Mel Gibson za 'Greben spašenih'.

Za najbolji film na stranom jeziku konkuriraju 'Toni Erdman' njemačke redateljice Maren Ade, dobitnik pet nagrada Europske filmske akademije, 'Neruda' čileanskog redatelja Pabla Larraina o slavnom čileanskom pjesniku i političaru, dva francuska filma 'Elle' i 'Divines' te francusko-iranska koprodukcija, film 'The Salesman' iranskoga redatelja Asghara Farhadija.

U televizijskoj konkurenciji među nominiranima su dramske serije 'Igra prijestolja', 'To smo mi', 'Stranger Things', 'Westworld' i 'The Crown', komedije 'Pomalo crno', 'Transparentno', 'Potpredsjednica', 'Atlanta' i 'Mozart in the Jungle' te mini-serije 'Noćni menadžer', 'Garderobijer', 'Kobna noć', 'Američki zločin' i 'The Poeple v. O.J. Simspon'.

Svečanoj dodjeli nagrada za najbolja filmska i televizijska ostvarenja prethodit će, kao i uvijek, šetnja zvijezda crvenim tepihom. Dodjelu će voditi komičar Jimmy Fallon uz pomoć brojnih zvijezda poput Stevea Carella, Matta Damona, Viole Davis i Nicole Kidman.

Nagradu Cecil B. DeMille za životno djelo primit će Meryl Streep, osmerostruka dobitnica Globusa i nositeljica trideset nominacija za tu nagradu koju mnogi smatraju dobrim pokazateljem i najavom za Oscara, najprestižniju nagradu na području filmske umjetnosti u SAD-u.