BRUTALNA INSTALACIJA

Dvanaest riba uginulo tijekom izložbe

17.02.2009 u 12:20

Bionic
Reading

Dvanaest ribica uginulo je za vrijeme velike konceptualne izložbe u londonskom muzeju Tate Modern, zbog čega se muzej našao na udaru organizacija za zaštitu životinja

Ribice su bile dio instalacije brazilskog umjetnika Cilda Meirelesa. Umjetnik je ukupno pedeset i pet ribica vrste stakleni somić izložio u sklopu radova 'Kroz' i 'Crvena mijena'. Stakleni somići, prozirne toplovodne ribe, žive prosječno između dvije i tri godine, a u 13 tjedana koliko je trajala izložba uginula je gotovo četvrtina izloženih životinja.

Umjetnik Cildo Meireles kao poruku svojih radova naveo je 'jednostavnost, otvorenost i interakciju', no zasada nije komentirao uginuća, prenosi Telegraph.

Organizacije za prava životinja RSPCA i PETA osudile su korištenje životinja u svrhu izložbi. Iz organizacije RSPCA izjavili su da bi reakcije javnosti bile mnogo burnije da su uginuli psi ili mačke te da bi jednaku osudu trebalo izazvati i ubijanje riba.

Ovo nije jedini slučaj ubijanja ribica u svrhu umjetnosti. Umjetnik Marco Evaristti oštre osude izazvao je radom 'Helena' koji je predstavio 2000. godine u muzeju Trapholt Art u Danskoj. Njegova instalacija sastojala se od 10 miksera u koje je smjestio zlatne ribice, a posjetitelji su bili pozvani da uključe aparate. Kako se nekoliko posjetitelja odazvalo pozivu i ubilo žive 'izloške', upravitelj muzeja optužen je za brutalno ophođenje prema životinjama.