NAGRADA 'VIKTOR KOVAČIĆ'

Đuro Mirković dobitnik je nagrade Udruženja arhitekata za životno djelo

12.03.2024 u 16:44

Bionic
Reading

Udruženje hrvatskih arhitekata objavilo je u utorak da je nagrada "Viktor Kovačić" za životno djelo u 2023. godini pripala Đuri Mirkoviću, koja će zajedno s ostalim nagradama Udruženja biti dodijeljena krajem svibnja u Zagrebu prigodom otvorenja Godišnje izložbe.

Đuro Mirković (Split, 1937), predaje na Arhitektonskome fakultetu u Zagrebu od 1982. Sam ili u suradnji s drugima projektirao je uglavnom stambene i poslovne zgrade te zdravstvene i javne građevine, među kojima i stambenu zgradu Mamuticu u Zagrebu. Dobitnik je Nagrade "Vladimir Nazor" za životno djelo (2021).

Sedamdesete su kod njega obilježene izrazito produktivnim projektantskim angažmanom, a sljedeće razdoblje sveučilišnim angažmanom. Predstojnik je Katedre za arhitektonske konstrukcije i zgradarstvo (1987–2003), a njegova je profesura trajno obilježila generacije zagrebačkih studenata. Njegove poruke trajna su vrijednost i referentna pozicija za sadašnjost i za budućnost, napisala je Mojca Smode Cvitanović u obrazloženju.

Za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2023. godini prijavljeno je 68 radova: 58 ostvarenja i deset publicističkih i nakladničkih radova.

Radove je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Vjekoslav Gašparović (predsjednik), Ana Boljar, Vedad Islambegović, Jani Mardešić, Iva Martinis, Marin Mikelić, Helena Paver Njirić, Tomislav Soldo i Ana Šverko.

Za Nagradu "Viktor Kovačić" za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva za 2023. godinu nominirani su "Betonski spavači – Treći Put" Maroja Mrduljaša, Saše Bana i Nevenke Sablić, te "Zonar Zagreb" Lee Pelivan i Tome Plejić.

Za Nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2023. godinu nominirani su "Kuća Nodi" Jurja Glasinovića i Nikole Fabijanićau Ivanić Gradu, "Kuća O" Igora i Ivane Franić u Rakovici i "Uska kuća" Borisa Ilekovića i Dine Vulin Ileković u Zagrebu.

Za Nagradu ”Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja za 2023. godinu nominirani su interijer obiteljske kuće "M" Ivane i Vedrane Ergić u Zagrebu, javni prostor uz Palaču Zakmardy u Varaždinu Saše Košute, Maria Kralja, Dore Lončarić i Hrvoje Arbanasa, Studio Te Onda arhitekture iz Zagreba i vinogradarska zbirka Pitve Vanje Ilića.

Za Nagradu "Neven Šegvić" za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad nominirani su: Dubravka Kisić za knjigu "Arhitekt Milovan Kovačević – Pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj" Srednje Europe i DAZ-ov podcast "Prednji Plan" Filipa Pračića, Luke Krstulovića, Tee Trute i Marina Duića.

Godišnja izložba i dodjela nagrada UHA-e održat će se krajem svibnja.