svježe iz tiska

Durieux objavio reizdanje romana 'Krvotok' Darka Šeparovića

10.07.2023 u 15:55

Bionic
Reading

'Krvotok', zapaženi romaneskni prvijenac Velolučanina Darka Šeparovića - koji je 2021. godine sa svojim drugim romanom 'Pristanište' bio u finalu književne nagrade tportala - doživio je drugo izdanje te se ponovno može pronaći na policama knjižara

Zagrebački Durieux objavio je reizdanje romana Krvotok (2018.) Darka Šeparovića, za koji je osvojio Nagradu “Drago Gervais” 2017. godine, i kojega je u prvom izdanju objavila Gradska knjižnica Rijeka. Podsjetimo, isti je izdavač lani objavio posljednju pjesničku zbirku autora Proces gorenja, o kojoj smo razgovarali na stranicama kulture tportala.

"Premda u djelu prevladavaju narativne dionice, Šeparovićev specifični lirski izričaj prisutan je i tu. Radnju romana pripovijedaju tri pripovjedača: Kapetan čije je tijelo napao tajanstveni parazit, njegova životna partnerica koja želi prekinuti njihov odnos i autor telegrama umetnutih nakon svakog drugog poglavlja. Kapetan i njegova partnerica pripovijedaju dvije različite inačice istih događaja: Kapetanova obolijevanja i raspada veze. Njihovi se iskazi sukobljavaju i značenjski i stilski, pa kroz roman profiliraju dva sukobljena stajališta, dva načina promatranja i dva načina izražavanja: muški i ženski, morski i kopneni, dočarani kroz krv i otok. Mozaičnom strukturom autor stvara svijet u kojem se konačna istina može naslutiti, ali ne i spoznati. Upravo je takav i naš doživljaj stvarnosti, nikad potpuno spoznatljiv i uvijek produkt višeglasja," stoji u najavi izdavača Durieux.

O autoru:

Darko Šeparović (1987., Vela Luka) piše poeziju i prozu. Objavio je zbirku poezije Autopilot (Algoritam, Zagreb, 2015.) i Proces gorenja (Durieux, Zagreb, 2022.), te romane Krvotok (Gradska knjižnica Rijeka, 2018.) i Pristanište (Fraktura, Zaprešić, 2020.).