BIOGRAFIJA SLAVNOG UMJETNIKA

Duh Andyja Warhola vraća se u Zagreb

07.05.2010 u 14:16

Bionic
Reading

U izdanju Sandorfa nedavno je izašla biografija kralja pop-arta Andyja Warhola 'Warhol Spirit', koju će u Zagrebu predstaviti autorica Cécile Guilbert, koja je dobila nagradu Prix Médicis essai za najbolje publicističko djelo u Francuskoj 2008.

Francuska autorica Cécile Guilbert u Zagrebu će otkriti dosad nepoznate podatke iz života slavnoga umjetnika, koji su znatno utjecali na njegov rad te životnu filozofiju. Guilbert će održati predavanje o Warholu u Muzeju suvremene umjetnosti 18. svibnja u 19 sati, a dan poslije gostovat će u 18.30 sati na Zagrebačkom sajmu knjiga.

Bit će to prilika da domaća publika dozna više o slavnom umjetniku, fotografu, piscu i modelu o kojem je pisala kao o oportunistu, ciniku, praznovjerniku, globalistu i geniju.

Knjiga 'Warhol Spirit' osebujnog je dizajna, a izdavač hrvatskog prijevoda knjige Sandorf dodao je, u dogovoru s autoricom, numeraciju na čitavu nakladu od 500 primjeraka, tako da svaki kupac dobiva svoj osobni primjerak.

Knjiga ima dvadeset poglavlja u formi fragmenata i liste citata, što je rezultat izravnog utjecaja  Warholovog osebujnog opusa. Zanimljivo je da se hrvatski izdavač, u dogovoru s francuskim Grassetom, pridržavao likovnih rješenja originala da bi se u cijelosti prenio izvorni doživljaj ovog iznimnog književnog, publicističkog, ali i umjetničkog (grafičko oblikovanje knjige potpisuje autoričin suprug, dizajner Nicolas Guilbert) ostvarenja.

PROČITAJTE ODLOMAK IZ KNJIGE