L-FEST

Drugo izdanje festivala lezbijske kreativnosti

15.11.2011 u 13:06

Bionic
Reading

Drugo izdanje L-festa, festivala posvećenog promicanju lezbijske kulture, održat će se od 18. do 20. studenog u Muzeju prekinutih veza, Studiju smijeha, Net klubu Mama, Booksi i Pogonu

Cilj festivala promicanje je lezbijske vidljivosti u javnom i medijskom prostoru te poticanje kreativnosti unutar zajednice. Ove se godine L-fest otvara izložbom fotografkinje Ane Opalić 'Izmišljeni putopisi' u Muzeju prekinutih veza s početkom u 18.30, u kojoj spoj fotografije i putopisne forme stvara umjetnički prostor za iskazivanje lezbijske priče.

Radionice i okupljanja koja potiču izražavanje i kreativnost bitan su dio festivala jer nastoje potaknuti uključivanje lezbijskih sadržaja u umjetnost, kao i potaknuti umjetnice na izražavanje vlastitih ideja i identiteta i umjetničku produkciju te će se ove godine baviti načinom prezentacije lezbijskih tema u književnom izričaju, kao i u formi stripa i videa.

Spisateljica Mima Simić te dramaturginja i scenaristica Jasna Žmak književnim radionicama usmjerit će se na formiranje književnih obrazaca lezbijske tematike koji će potom biti pretočeni u stripovske kadrove na radionici stripa koju vodi stripašica i vizualna umjetnica Helena Janečić.

Fotografija kao medij komuniciranja identiteta zastupljena je kroz izložbu fotografija 'Što volim na njoj' koje su pristigle na natječaj, a rezultati videoradionice Dalije Pintarić bit će prikazani na završnoj večeri.

Posebna gošća festivala berlinska je performerica, video i konceptualna pop-feministička umjetnica koja se bavi pitanjima (umjetničkog) identiteta te odnosom stvarnosti i fikcije, pri čemu se jako dobro zabavlja - i ona i njezina publika. Hollywood, kojoj pojam identiteta služi kao polazna točka za humorističnu reciklažu medijskih fenomena i obrtanje pozicije umjetnika/umjetnice, publike i umjetničkog rada, predstavit će svoj rad i ostati otvorena za sva pitanja, pojašnjenja koncepata i prepričavanja zgoda iz berlinskog umjetničkog života. Susret s umjetnicom prigodno nazvan 'Lezbijski Hollywood u Zagrebu' održat će se u Net klubu Mama u subotu 19. studenog od 19 do 22 sata.

U sklopu završne večeri festivala 20. studenog u Studiju smijeha bit će prikazan dokumentarac '11. lipnja - Prvi splitski pride' Tomislava Ladišića o Povorci ponosa u Splitu iz vizure sudionika.

Više informacija o programu potražite na internetskim stranicama.