'NOVINE' NA NETFLIXU

Doznali smo tko ubire najveći dio kolača od izvoza našeg najuspješnijeg TV proizvoda

04.04.2018 u 14:58

Bionic
Reading

Najveća svjetska platforma za prikazivanje programa Netflix kupila je dramsku seriju 'Novine', njezinu prvu sezonu, ali i drugu, koja se još snima. S jednim od producenata, Nebojšom Tarabom iz Drugog plana, razgovarali smo o tome kako je došlo do suradnje, kako ona izgleda u praksi te što ovaj iskorak znači za budućnost hrvatske audiovizualne industrije

'Netflixu su se 'Novine' očito jako svidjele jer su na neviđeno kupili i drugu sezonu koja se još snima i očekuje tek najesen', kaže Nebojša Taraba iz Drugog plana, producentske kuće koju vodi s Miodragom Silom.

Prvih 12 epizoda prve sezone dramske serije 'Novine' za prikazivanje na HRT-u priredili su 2016., a zahvaljujući Netflixu, od 1. travnja one su dostupne u čak 190 zemalja svijeta, na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja.

'Ovo je ujedno prva dramska serija na slavenskom jeziku prodana Netflixu. U svjetskoj smo distribuciji, naime, prije Rusije, Poljske, Češke. Veoma je ekskluzivan krug država koje mogu ispuniti njihove kriterije, a kako bismo bili dostupni u svakom kutku svijeta, 'Novine' je trebalo titlovati na mnogo jezika, uključujući arapski i dvije verzije kineskog, što je također bio dugotrajan proces pripreme', kaže Taraba.

Prava je Netflixu prodao izraelski Keshet International, s kojim je Drugi plan u rujnu 2016. dogovorio da budu nositelji prava za globalno tržište.

  • +15
Snimanje prve sezone Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'Pregovori su trajali godinu dana jer su se morali pokriti svi mogući problemi koji bi mogli nastupiti zbog prikazivanja serije u toliko zemalja svijeta. Ugovor je stoga iznimno kompleksan i potpisan je na četiri godine te omogućuje kupnju daljnjih sezona serije 'Novine'. Drugi plan je dijelom bio uključen u proces, a većinu je priče vodio Keshet International', kaže Taraba, dodajući da je Keshet odradio sjajan posao. Na predstavljanju 'Novina' u Cannesu krajem listopada 2016. dobili su ponudu Channela 4, ali su je odbili, vjerujući da treba ići na nešto jače.

Kad je u pitanju HRT, Taraba kaže da se jako pazilo na njegova prava prikazivanja.

'HRT u Hrvatskoj i zemljama bivše Jugoslavije zadržava pravo na premijeru pa će se druga sezona 'Novina' prikazati najprije tu u rujnu, a potom na Netflixu, u siječnju 2019.', kaže Taraba, ne želeći otkriti ugovorne brojke. Kaže samo da nakon isplate honorara distributeru većinu sredstava od izvoza ovog hrvatskog audiovizualnog proizvoda dobiva HRT.

'Za Drugi plan je ovo svakako jako dobra prilika da ostanemo u fokusu, osobito jer trenutno radimo i na seriji Danisa Tanovića 'Uspjeh' za HBO, što je također prvi put za regiju', kaže Taraba. I za cjelokupnu hrvatsku audiovizualnu industriju ovo je golem iskorak, smatra.

  • +10
Premijera serije 'Novine' Izvor: Cropix / Autor: Pixsell, Cropix

'Pokazuje se da interes velikih sustava za produkciju ovih prostora itekako postoji, a na nama je da odgovorimo. S obzirom na to da imamo mnogo vrhunskih producenata u Hrvatskoj, vjerujem da ćemo i ubuduće biti u stanju napraviti proizvod koji je svjetski konkurentan', kaže Nebojša Taraba.

Dramska serija 'Novine' govori o životu i radu novinara i urednika fiktivnih novina u Rijeci, koje se smatraju jedinim preostalim neovisnim medijem u Hrvatskoj. Stvar se kompliciraju kad ih kupi tajkun blizak s vlašću. U fokusu druge sezone, koja je trenutno na pola snimanja, predsjednički je kandidat Ludvig Tomašević u nemilosrdnoj, gotovo dijaboličnoj borbi za vlast, a ne preže ni od naručivanja višestrukih ubojstava, čime je završila prva sezona.

'Novine' su za HRT realizirali produkcijska kuća Drugi plan te producenti Miodrag Sila i Nebojša Taraba. Režiju potpisuje Dalibor Matanić po scenariju novinara i urednika Ivice Đikića. U seriji nastupa osamdesetak glumaca, a glavne uloge tumače Branka Katić, Trpimir Jurkić, Goran Marković, Olga Pakalović, Dragan Despot, Zijad Gračić, Aleksandar Cvjetković, Edita Karađole, Zdenko Jelčić, Anja Matković, Tihana Lazović i drugi.