KNJIŽEVNE TEORIJE ZAVJERE

Dorothy je vještica, Winnie The Pooh i Harry Potter psihički bolesnici

06.02.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Jesu li Holmes i Watson bili ljubavnici, a priče o medvjediću Winnieju The Poohu zapravo alegorije o mentalnoj bolesti? Ni književnost nije oslobođena teorija zavjere, a donosimo vam nekoliko njih...

Slavni roman Francisa Scotta Fitzgeralda 'Veliki Gatsby' priča je o misterioznom bogatašu i njegovim ljubavno-egzistencijalnim krizama. Tu priču pak pripovijeda njegov prijatelj Nick Carraway, a ako je vjerovati eseju američkog kritičara Grega Oleara, Carraway je homoseksualac zaljubljen u Gatsbyja, što cijeli roman stavlja u prilično drugačije, ružičasto svjetlo. No nije Olear prvi koji je oko nekog književnog lika ili djela stvorio svojevrsnu teoriju zavjere, pa se tako već desetljećima špekulira jesu li slavni detektiv Sherlock Holmes i njegov vjerni prijatelj, dr. Watson, zapravo ljubavnici.

Doduše, u raznolikim interpretacijama njihova bliskog i doista neobičnog odnosa moglo se pročitati da je jedan od njih zapravo žena ili transrodna osoba, a pisalo se i da je Holmes seksualno zlostavljao Watsona!

A jeste li znali da je mala i nevina Dorothy iz 'Čarobnjaka iz Oza' Franka Bauma zapravo vještica? Tu teoriju njeni zagovornici dokazuju time što je ona sama na kraju pozvala misterioznu oluju koja je vraća u Kanzas, a ne treba zaboraviti ni to da je Dorothy 'oživjela' strašilo, komunicirala sa životinjama te čak komandirala vojskom letećih majmuna.

Harry Potter je, naravno, shizofreničar koji halucinira svoje čarobnjačke moći i postojanje škole Hogwarts te zapravo i dalje živi ispod stepenica kod svoje grozne rodbine, a fantazije mu pomažu da izdrži svoju nepodnošljivu realnost.

Ipak, još više mentalnih problema imaju likovi iz popularnog dječjeg serijala o medvjediću Winnieju The Poohu, koje su kanadski psihijatri u jednoj analizi redom proglasili potencijalnim pacijentima. 'Na površini je to nevin svijet, no kada je skupina naših stručnjaka bliže istražila stanovnike Hundred Acres Wood, odnosno šume u kojoj živi Vinnie s prijateljima, detektirali su mnoge psihijatrijske probleme koji su ostali neprepoznati, a nisu ni liječeni', objavljeno je 2000. u Canadian Medical Association Journalu. Vinnieju je dijagnosticiran poremećaj pažnje (ADHD), dok dječak Christopher Robin pokazuje probleme rodne identifikacije.