'INVAZIJA GIGANATA'

Donosimo detalje velike izložbe modela od Lego kockica u Zagrebu

03.08.2018 u 09:33

Bionic
Reading

Preko stotinu modela, uključujući repliku Titanika od 11 metara i Batmobila u mjerilu 1:1 od 900 tisuća kocaka, figure poznatih sportaša, superheroja (Batman, Iron Man, Spiderman), bajkovita zona (poniji, Alisa u zemlji čudesa, princeze) i mnoge druge moći će se vidjeti na Međunarodnoj izložbi modela od Lego kocaka koja se na Zagrebačkom velesajmu otvara 4. kolovoza i traje do 30. rujna

Međunarodnu putujuću izložbu najvećih i najljepših konstrukcija od legića iz cijele Europe organizira tvrtka Wystawa Klocków, a prvu je priredila 2013.

'Na radu s prvom izložbom bilo je angažirano nekoliko desetaka osoba koje su gotovo cijelu godinu slagale kocke, dizajnirale makete, gradile vitrine i aranžirale scene iz bajki, filmova te realizirale vlastite ideje. U ovom trenutku na tom neobičnom projektu radi otprilike 100 osoba. Kocke i konstrukcije dolaze iz nekoliko europskih zemalja, a velik broj njih su unikati koji su jako teško dostupni na tržištu', navode organizatori na službenoj stranici izložbe.

S glavnom temom 'Invazija giganata', podijelili su je u 12 područja na prostoru od 2500 četvornih metara. Među modelima koji odgovaraju nazivu teme ističu Batmobil od sedam metara te napravljen od 900 tisuća kockica, Gotham City, apstraktni grad u kojem se odvijaju Batmanove avanture od 15 četvornih metara, sastavljen od 270 tisuća kockica, Helicarrier, izmišljeni leteći nosač zrakoplova obrambene agencije S.H.I.E.L.D koji se pojavljuje u američkim stripovima, a dugačak pet metara, i Titanik od pola milijuna kockica u mjerilu 1:25.

  • +10
Međunarodna izložba modela od Lego kockica Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lukasz Nowakowski

'Replika je duga 11 metara i gotovo tri metra visoka, izgrađena kroz detaljan prikaz, a posjetitelji, osim što se mogu diviti obliku broda, mogu razgledati njegovu unutrašnjost', poručuju organizatori.

U zoni 'Aleja sportskih zvijezda' ističu figuru biciklista Petra Sagana u mjerilu 1:1 od 70 tisuća kockica te tenisačice Martine Navrátilove od 50 tisuća kockica, visoku 173 centimetra. Zona Human Body donosi modele koji prikazuju strukturu unutrašnjosti ljudskog tijela.

'Najmlađima omogućuju informacije o funkcioniranju tijela, a starijim osobama provjeru znanja o ljudskoj anatomiji i fiziologiji. Modeli od Lego kockica olakšavaju učenje i čine ga zabavnim. Možete vidjeti preciznu izgradnju osnovnih ljudskih organa, poput mozga i srca, kao i dišnih, probavnih i koštanih sustava', kažu organizatori.

Zona Star Wars nudi više od sto modela povezanih s najpoznatijom svjetskom sagom, razne svemirske brodove, scene, likove, oružje, baze i bitke, a tu je i zona koja predstavlja figure superheroja napravljene u mjerilu 1:1, među kojima su Batman, Spiderman i Iron Man.

Zona Bajki za najmlađe nudi čarobnu zemlju ponija, otok iz filma 'Angry Birds', tajanstveni i čarobni svijet Alise u zemlji čudesa i još mnogo toga, a zona Fantasy otkriva fantastična kraljevstva vilenjaka, stvorenja i svemirskih gusara.

Izložba predstavlja i figure iz svijeta kulture, umjetnosti i znanosti, poput njemačkog skladatelja i orguljaša baroknog razdoblja Johanna Sebastiana Bacha, izgrađenog u prirodnoj veličini. Organizatori ističu i rekonstrukciju najvišeg čovjeka u povijesti, Roberta Wadlowa, visokog 272 centimetra.

'Za izgradnju takve visoke figure u mjerilu 1:1 nije korišten nikakav unutarnji okvir. Dakle, model se sastoji isključivo od kockica, a iskorišteno je više od 100 tisuća elemenata', kažu organizatori koji na izložbi nude i zonu Edukacije, potom modele koji prikazuju povijesnu i suvremenu arhitekturu, s primjercima Taj Mahala i rimskog Foruma. Tu su i zona Robota, serija modela koji se pokreću korištenjem odgovarajućeg softvera, zona Mozaici, galerija slika napravljenih od legića, te Fun Park, zona za igranje u kojoj posjetitelji mogu sami izrađivati modele od njih.

Izložba 'Invazija giganata' bit će otvorena od ponedjeljka do petka od 10 do 21 sat. Cijene ulaznica u ljetnom terminu do 31. kolovoza su 30 kuna od 10 do 15 sati i 35 kuna od 15 do 21 sat. Vikendom se od 10 do 21 sat ulazak plaća 35 kuna. Više detalja na službenoj stranici.