'ŠESTI AUTOBUS'

Eduard i Dominik Galić najavili snimanje serije i filma o ratu u Vukovaru

24.08.2018 u 14:46

Bionic
Reading

U siječnju iduće godine trebalo bi početi snimanje petodjelne serije i filma 'Šesti autobus', koji bi trebali prikazati bitku za Vukovar od samih početaka do zločina na Ovčari i suđenja u Beogradu, najavlili su u petak na konferenciji za novinare u Vukovaru producent i jedan od scenarista Dominik Galić te redatelj Eduard Galić

'Današnji dan je početak predprodukcije filma i serije, a ovo je prvi veliki projekt o ratu u Vukovaru', rekao je Dominik Galić i naglasio da se serija pa iz nje i film pripremaju više od deset godina, a proizašli su iz iskustva serijala 'Heroji Vukovara'.

Dodao je da je ovaj projekt dobio podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) u visini od četiri milijuna kuna, da se troškovi projekta procjenjuju na oko 20 milijuna kuna te da se u njega uključila i Hrvatska televizija 'bez koje ovakvog projekta, dakle ratnog filma i serije, ne može biti'.

Istaknuo je da bi u film i seriju bili uključeni glumci mlađe generacije te za sada spomenuo imena Karla Mrkše i Marka Petrića. Asistentica na projektu Ela Miše, porijeklom Hrvatica iz SAD-a, koja je prevela scenarij na engleski, potvrdila je da je scenarij dostavljen i popularnom glumcu Ericu Bana, također hrvatskih korijena, koji je zainteresiran za cijeli projekt i ulogu u seriji i filmu.

'S takvim glumcem Vukovar bi dobio međunarodnu dimenziju, a priča bi jače odjeknula', rekao je Dominik Galić.

Redatelj Eduard Galić naglasio je da se Vukovarom bavi 20 godina te mu je oduvijek, posebno kada je krenuo u serijal 'Heroji Vukovara', bila želja napraviti igrani film o Vukovaru.

'Film i serija će obuhvatiti dva aspekta, prvo veliki vukovarski otpor i herojstvo branitelja, a drugo žrtvu i stradanje s problemom nestalih', rekao je redatelj dodavši da je razgovarao s više od 300 vukovarskih branitelja te da bi se o gradu i njegovoj herojskoj borbi moglo napraviti stotinu filmova.

  • +13
Otvaranje Vukovar Film Festivala 2018. Izvor: Cropix / Autor: Emica Elvedji / CROPIX

Ravnatelj HAVC-a Danijel Rafaelić naglasio je da HAVC ima dužnost i obvezu podržavati filmove ovakvog tipa. 'Riječ je o vukovarskoj temi koja je rijetko obrađivana, a kada je obrađivana to je napravljeno katastrofalno i sramotno, a cijelo vrijeme čekamo veliki pravi i važan film o Vukovaru', rekao je Rafaelić te dodao da je važno podržati projekt u kojem je Edo Galić, jedan od naših najboljih redatelja, te je to i imperativ HAVC-u da se u projekt uključi.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dao je bezrezervnu podršku projektu „Šesti autobus“ ocijenivši sramotnim što dobrog filma o vukovarskoj bitki još nema.

'Očekujem film na visokoj razini koji će ostati kao podsjetnik budućim generacijama, film iz kojega će se moći nešto naučiti', rekao je Penava.