'LIMUNOVO DRVO'

Dokumentarac o Milanu Mladenoviću premijerno u Zagrebu

18.09.2015 u 16:17

Bionic
Reading

Dokumentarni film Branka Radakovića pod nazivom 'Limunovo drvo', koji govori o prvom, istoimenom bendu legende EKV-a Milana Mladenovića, premijerno će biti prikazan u Hrvatskoj u ponedjeljak, 21. rujna, s početkom u 21 sat, u zagrebačkom Dokukinu

Hrvatska premijera bit će upriličena na datum rođenja Milana Mladenovića, koji je rođen 21. rujna 1958. godine u Zagrebu, uz gostovanje autora i redatelja filma Branka Radakovića.

Karte po cijeni od 22 kune mogu se kupiti na blagajni KIC-a i rezervirati na stranici Dokukina

Film govori o kultnoj grupi Limunovo drvo koju su 1977. godine osnovali u Beogradu Milan Mladenović, Milan Stefanović i Dragomir Mihailović, a koja se raspala 1980. godine. Dva osnivača benda i njihovi prijatelji s kojima su surađivali, prisjećaju se tog kreativnog razdoblja.

Taj bend, koji je preteča Šarla Akrobate i Katarine II, u velikoj mjeri objašnjava Milanovu umjetničku osobnost, inspiraciju, hrabrost i što je najvažnije - korijene autorstva ovog umjetnika čija djela su ostvarila neprikosnoveni utjecaj na mnoge generacije, a čije ime je velikim slovima upisano u povijest kulture i glazbe na ovim prostorima.

Limunovo drvo

Iako nisu objavili ni jedan album, kroz svjedočenja mnogobrojnih poznatih novinara, osoba iz svijeta rock glazbe i umjetnosti, razotkriva se zbog čega je Limunovo drvo jedan od najvažnijih glazbenih sastava na ovim prostorima.

Osim toga, u filmu se mogu čuti i dugo skrivane autentične snimke pjesama Limunovog drveta (snimljene na dva njihova samostalna koncerta): 'Ne veruj', 'Bluz', 'Tema za 20 minuta', 'Prevaren', '9. krug', 'Limunovo drvo', 'Ja sam uvek bio tvoj', 'Sunce', 'Zrak', 'TV' i 'Trag'.

Film je rađen s ljubavlju, u samostalnoj autorskoj produkciji. Arhivski dobro potkovan, autor nam vješto, na precizan, a istovremeno vrlo emotivan način dočarava Jugoslaviju i Beograd sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, atmosferu, ljude, način razmišljanja i ponašanja.

Autor Branko Radaković smatra ovaj film vrlo važnim dokumentom koji je neophodan da bi se konačno zaokružila dokumentaristička priča o Milanu Mladenoviću i bendovima koji su potekli iz 'Limunovog drveta', o kojima je već mnogo toga rečeno dok je ovaj sastav nepravedno ostao medijski zapostavljen.

U filmu sudjeluju Milan Stefanović, Dragomir Mihailović - Gagi, Dušan Kojić - Koja, Zoran Radomirović - Švaba, Zoran Lesendrić - Kiki, Dušan Vesić, Momčilo Rajin, Branimir Lokner, Aleksandar Žikić, Srđan Gojković, Nebojša Pajkić, Ljubomir Jovanović, Sandra Rančić, Jadranka Janković, Petar Janjatović, Vladimir Janković - Džet, Dubravka Marković i drugi.