tri premijere

DOKUart u Bjelovaru od 1. do 7. listopada

27.09.2022 u 08:47

Bionic
Reading

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma DOKUart koji se u Bjelovaru održava od 1. do 7. listopada publika će imati priliku vidjeti devet filmova iz Hrvatske, Švicarske, Austrije, Norveške, Češke i Nizozemske, pri čemu će tri filma biti premijerno prikazana u Hrvatskoj

Riječ je o austrijskom “Robolove” redateljice i scenaristice Marie Arlamovsky, norveškom filmu “Dobra djevojka” redateljice Solveig Melkeraarn te filmu “Shabu” u nizozemsko-belgijskoj produkciji redateljice Shamire Raphaela.

Na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak selektorica festivala Rada Šešić istaknula je da će svake festivalske večeri biti gostiju, a najviše ih dolazi iz inozemstva. Što se pak tiče domaćih snaga, od četiri hrvatska filma koja će biti prikazana na DOKUartu, selektorica Šešić posebno je istaknula dva.

“Na programu su i dva izuzetna hrvatska filma. Festival otvaramo filmom ‘Tvornice radnicima’ koji je odlično režiran, a vrijedi napomenuti da je autor Srđan Kovačević pet do šest godina pratio situaciju i pripremao taj film. Vjerujem da će taj film svakoga potaknuti da razmisli koliko je važno sudjelovati u društvu i biti proaktivan ”, poručila je selektorica Šešić. Izdvojila je i film “Veća od traume” autorice Vedrane Pribačić koji je nazvala posebnim i vrijednim gledanja.

Uz brojna gostovanja, ali i edukativan sadržaj, nastavlja se s praksom dijeljenja nagrade publike te nagrade žirija mladih, kao i dodjela nagrade Počasni DOKUartovac koju će ove godine dobiti poznata redateljica i rođena Bjelovarčanka Snježana Tribuson.

Sve projekcije počinju u 20 sati u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar, gdje se od četvrtka, 29. rujna, mogu nabaviti i ulaznice po cijeni od 20 kuna. Treba reći i da DOKUart i ove godine izlazi iz dvorane te gostuje s projekcijama u obližnjim općinama Kapela i Rovišća.