fažana

[FOTO] Počeo je 'Vladimir skate film festival', najzanimljivije skejtersko okupljanje na svijetu. Donosimo detalje programa

23.09.2022 u 12:01

Bionic
Reading

Ovogodišnje, jedanaesto izdanje Vladimir skate film festivala tradicionalno se održava na izmaku ljeta, u razdoblju od 22. do 25. rujna 2022. U četiri festivalska dana i na četiri različite festivalske lokacije, Vladimir skate film festival nudi ponajbolje od domaće i inozemne audiovizualne skateboarding umjetničke produkcije uz odgovarajuće izložbe i popratne programe

Brojni inozemni gosti u Fažanu, Barbarigu, Pulu i Nacionalni park Brijune stižu s različitih strana svijeta: SAD-a, Hong Konga, Rusije, Južne Afrike, Španjolske, Velike Britanije, Švedske, Bugarske, Grčke, Poljske, Češke, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske.

Ovoga je puta zapažen i festivalski vizualni identitet s motivom fazana u prepoznatljivom vezu Wiehlerovog goblena. Suradnja s čuvenim Wiehlerom podsjetila je na fenomen koji su gobleni nekada imali na ovim područjima, a moguće i pokrenula novi trend s obzirom da su Wiehlerovi gobleni najavili nastavak suradnje s fažanskim skaterima.

Festival se uz revijalni prikaz najnovijih skate videa otvorio u četvrtak, 22. rujna u 20 sati na fažanskoj rivi ispred Župne crkve Sv. Kuzme i Damjana, a nastavio se tradicionalnim skate-sessionom u Kasarni – Prostoru urbane kulture Fažana.

Danas, u petak, 23. rujna od 18 sati zbivanja sele u Barbarigu na tvrđavu Fort Forno gdje će izuzetak okosnici programa, između filmskih projekcija i izložbi, biti promocije knjiga. Predstavljat će se foto-monografija Jakoba Dellachera iz Austrije pod nazivom Polar – projekt kojim preispituje sadašnjicu u kontekstu prošlosti i obrnuto, a fotografirajući jednaka mjesta, motive i situacije iz obiteljskog foto-albuma.

Bivši profesionalni skater i pjesnik, Olly Todd promovirat će svoju posljednju knjigu poezije Out for Air objavljenoj pri nagrađivanoj londonskoj nakladničkoj kući Penned in the Margins, dok će Mátyás Ricsi iz poznatog mađarskog skate-kolektiva Rios čitati svoju poeziju na mađarskom jeziku i engleskom prijevodu.

  • +7
Vladimir skate film festival Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Patrik Persson

Festivalska subota, poznato je, odvija se u Puli. Suradnja s Pula film festivalom i Kinom Valli ovog puta će se realizirati na terasi Circola, 24. rujna u 20 sati s tri inozemna dokumentarna filma, a program će se nastaviti na potpuno novoj pulskoj lokaciji, nadomak Amfiteatra u caffe baru La Resistance gdje će se održati središnja izložba 11. Vladimir Film Festivala – The Decaying Stars. Radi se o izložbi Patrika Wallnera, filmaša i tvorca dokumentarnih filmova posvećenih skateboardingu koji živi u Hong Kongu, gdje je posljednje tri godine proveo dokumentirajući napore koje su Hongkonžani proživljavali, od gubitka temeljnih vrijednosti do potpune političke izolacije tijekom beskrajnih protupandemijskih mjera. Uz crno-bijele analogne fotografije, Patrik svoje slike upotpunjuje i uparuje s presavinutim novčanicama iz svoje ‘Paper Trail’ kolekcije posvećene novcu kao sredstvu plaćanja koje polako odumire s digitalnim dobom.

Na koncertnoj pozornici caffe bara La Resistance, Vladimir u suradnji s Monteparadisom večer završava punk koncertom na kojem će nastupiti pulski Sick Crap i Liquid Supercharge te talijanski HC punk bend Raw iz Cagliarija. Posebni gosti ovogodišnjeg izdanja dvadeset je švedskih maturanata iz grada Malmö i škole Bryggeriet – jedine skate-gimnazije na svijetu.

Nakon što su osmislili, dizajnirali i plasirali sunčane naočale kojima su financirali put do Hrvatske, za završni, maturalni rad pripremili su film Graduation koji će premijerno predstaviti na Vladimiru posljednji dan u Ljetnom kinu Velikog Brijuna. Uz njihov film na Brijunima će se prikazati i dva film Bretta Nicholsa iz San Francisca na kojima je radio proteklih sedam godina. Organizirani polazak broda iz Fažane za Velike Brijune je u 18 sati, rezervacije nisu nužne, a karte se preuzimaju u poslovnici Nacionalnog parka u Fažani. Povratak s otoka organiziran je prema uobičajenom plovidbenom redu. Cjelokupni program festivala dostupan je putem poveznice: https://vladimirfilmfestival.com/vladimir-2022-2/