PRIKAZANO 11 FILMOVA

Dodjelom nagrada završio 5. Međunarodni festival arheološkog filma u Splitu

10.11.2018 u 08:27

Bionic
Reading

Francuski film 'Caveirac-ponovno pronađeni dvorac', redatelja Henrija-Louisa Poiriera osvojio je prvu nagradu stručnog povjerenstva na 5. Međunarodnom festivalu arheološkog filma u Splitu, koji se održavao u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Stručno povjerenstvo na 5. Međunarodnom festivalu arheološkog filma u Splitu dodjelilo je prvu nagradu francuskom filmu 'Caveirac - ponovno pronađeni dvorac', redatelja Henrija-Louisa Poiriera. Nakon dodjela nagrada festival, koji se održavao u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika, zatvoren je.

Prvonagrađeni film priča priču o baroknom dvorcu i stvara osjećaj povezanosti između mještana i naslijeđene zaboravljene baštine.

Drugu nagradu je osvojio francuski film 'Vino rimskog Lungdunuma', Davida Geoffroya koji priča o arheološkom lokalitetu, dok je treće mjesto zauzeo francuski dokumentarac 'Tajanstveni srednjovjekovni vulkan', Pascala Guerina, u kojem govori o znanstvenoj potrazi za lokacijom vulkana koji je u 13. stoljeću proizveo najveću erupciju u posljednje dvije tisuće godina.

Francuski film 'Oko i kamen: oftalmologija drevnog Rima' redatelja Marcela Dalaisea dobio je posebno priznanje stručnog povjerenstva, a publika je za najbolji film izabrala 'Tajanstveni srednjovjekovni vulkan' Pascala Guerina.

Nagrađeni su dobili replike skulpture Vaska Lipovca 'Hrvatski kralj' čiji se original čuva u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika.

Tijekom dva dana Festivala prikazano je 11 dokumentarnih filmova arheološke tematike iz Armenije, Francuske, Hrvatske, Irana, Jordana, Poljske, Španjolske i Turske. Publika je mogla uživati u šest sati dokumentarnog programa, kao i u stručnim predavanjima.

Međunarodni festival arheološkog filma s radom je započeo 2010. i do sada ga je posjetilo 1600 ljudi. Ulaz za ovogodišnje projekcije bio je besplatan, a sljedeći će se održati tek 2020. godine.