UMJETNIČKA OSTVARENJA

Dodijeljene Nagrade Vladimir Nazor za 2011. godinu

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 19.06.2012 21:26
  • Objavljeno 19.06.2012 u 21:03
Dodjela nagrada Vladimir Nazor za 2011. godinu_01

Dodjela nagrada Vladimir Nazor za 2011. godinu_01

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Žučko / PIXSELL

Nagrade Vladimir Nazor za 2011., koje se dodjeljuju kao nagrade za životno djelo i nagrade za umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, dodijeljene su u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK), a dobitnicima ih je uručila ministrica kulture Andrea Zlatar Violić
Grgur Žučko / PIXSELL

Grgur Žučko / PIXSELL

Izvor: Pixsell / Autor: Grgur Žučko / PIXSELL

Nagradu za životno djelo na području književnosti dobio je akademik Nikica Petrak, pjesnik, prevoditelj i esejist, a godišnju nagradu Zoran Ferić za roman 'Kalendar Maja'.

Na području glazbe nagradu za životno djelo dobila je Mirka Klarić, primadona Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a godišnju skladatelj Davorin Kempf za praizvedbu opusa Peti zagrebački koncert, Hommage a Bach.

Multimedijalni umjetnik Ivan Ladislav Galeta dobio je nagradu za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti, dok je godišnju nagradu dobio Goran Petercol za izložbu 'Predmeti', koja se održala u lipnju i srpnju prošle godine u Galeriji Klovićevi dvori.

Filmski teoretičar i kritičar Hrvoje Turković također je dobitnik nagrade za životno djelo, a godišnju nagradu dobio je redatelj Silvestar Kolbas za dokumentarni film 'Ratni reporter'.

Od kazališnih umjetnika nagradu za životno djelo dobio je dramski umjetnik Špiro Guberina, a godišnju njegov kolega Milan Pleština, za ulogu Leonea u predstavi 'Gospoda Glembajevi'.

Nagrada za životno djelo na području arhitekture i urbanizma pripala je arhitektu i urbanistu Radovanu Miščeviću, a godišnja Nenadu Fabijaniću za zgradu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Odluku o dobitnicima nagrade donio je Odbor 'Nagrade Vladimir Nazor' na čelu s akademikom Milivojem Solarom

Ministrica Zlatar kazala je kako se nada da će ova nagrada kao i tijekom dosadašnjih pedesetak godina dodjeljivanja, ostati sinonim isticanja stvaralačkih veličina te iznimna truda i napora u oblikovanju umjetničkih činova. Dodala je da je nagrada i priznanje bremenu odgovornosti i novoj oplemenjenosti koja se nameće svakim vrhunskim umjetničkim činom.

Istaknuvši da pred članovima komisije i odbora 'Nagrade Vladimir Nazor' nije bio lak zadatak da odaberu dvanaest najreprezentativnijih radova, ministrica Zlatar kazala je da je sigurna kako će u djelima ovogodišnjih laureata pripadnici hrvatske scene pronaći inspiraciju za vlastiti rad.

U ime dobitnika zahvalio se Nikica Petrak istaknuvši kako je nagrada priznanje za ono što su radili te znak da to nije bilo uzaludno.

Akademik Solar je ocijenio kako budućnost svjetske civilizacije ne ovisi samo o znanstvenim i tehničkim dostignućima, nego i o sporazumijevanju među pojedincima i narodima. Dodao je i kako jedino umjetnost može otvoriti dijalog potreban da čovječanstvo ne završi u svađama te premostiti jaz među generacijama. Tomu mogu pridonijeti i dostignuća nagrađenih, ocijenio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi