CJELODNEVNI PROGRAM

[FOTO] 'Dnevni boravak za sve ljubitelje knjige': Knjižara Fraktura otvorila svoja vrata

04.07.2020 u 10:12

Bionic
Reading

Nakladnička kuća Fraktura proslavila je osamnaesti rođendan, a ulazak u punoljetnost i korak u odraslu dob označila je 4. srpnja otvaranjem knjižare u širem središtu Zagreba, u Ulici kneza Mislava 17, uz cjelodnevni program otvorenih vrata od 10 do 21 sat

'Najbolja literatura, naš slogan i naš program, u knjižari će dobiti i svoju fizičku dimenziju', ističu iz Frakture. 'Ondje ćete moći pronaći naša izdanja, izabrana izdanja drugih nakladnika, najbolju, relevantnu beletristiku i publicistiku, stripove i monografije. O svakoj knjizi moći ćete porazgovarati, dobiti preporuku za čitanje. Naša knjižara bit će prostor druženja i razgovora o knjizi, mjesto na kojem će se svaki ljubitelj knjige osjećati kao kod kuće, i bolje nego kod kuće', dodaju.

Kao posebnost knjižare, iz Frakture ističu da je čitav strop oslikao slikar Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti. Strop je podijeljen u niše, a u svakoj od njih nalazi se po jedan crtež s mnoštvom likova. Svi crteži inspirirani su djelima klasične književnosti – posjetitelji su pozvani prepoznati o kojim je djelima riječ.

Frakturin 'Dnevni boravak za sve ljubitelje knjige' imat će bogat program i u večernjim satima, kada će se u Knjižari organizirati razgovori s piscima, tribine, predstavljanja knjiga, programi književnih festivala, diskusije o aktualnim temama, te unplugged koncerti.

U prvome tjednu nakon otvaranja, večernji program u ponedjeljak, 6. srpnja, donosi razgovor urednika Krune Lokotara i pjesnika Marka Pogačara 'Korov, ili protiv književnosti'. U utorak, 7. srpnja, Damir Zlatar Frey predstavit će svoju knjigu 'Istarska Lady Macbeth', a uz autora o knjizi će govoriti Sibila Petlevski i glavni urednik Frakture Seid Serdarević.

U srijedu, 8. srpnja na redu je 'Translator’s corner – razgovor s prevoditeljima', a sudjeluju Mia Pervan, Ana Badurina i Marko Kovačić. Razgovor vodi Andrija Škare. Dan kasnije, u četvrtak 9. srpnja, u Knjižari Fraktura svoj novi roman 'Panorama' predstavit će slovenski pisac Dušan Šarotar. Razgovor s autorom vodit će Roman Simić.

U petak 10. srpnja svoj roman 'Nježna stvorenja' predstavit će Neven Vulić. Uz autora o knjizi će govoriti Luiza Bouharaoua i Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitat će Jadranka Đokić.

  • +7
Zagreb: Fraktura otvorila svoju prvu knjižaru Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

'Knjižara Fraktura u Ulici kneza Mislava 17 novi je nezaobilazni punkt u kvartu u kojem se štošta može vidjeti i doživjeti. Nasuprot smo Domu likovnih umjetnika, u neposrednoj blizini gimnazija u Križanićevoj i preko puta zgrade u kojoj je za vrijeme Drugoga svjetskoga rata stanovao Miroslav Krleža. Blizu je i nekadašnja redakcija Poleta, susjed nam je Kinoklub Zagreb, a iza ugla je i Oris kuća arhitekture. To je okruženje koje nas raduje i potiče, sretni smo što svima onima koji tu žive ili tuda prolaze pružamo još jednu mogućnost da kvalitetno provedu vrijeme. Adresu ćete lako zapamtiti. Doživljaj i iskustvo nećete nikada zaboraviti', poručuju iz Frakture.

Svečano otvorenje u subotu, 4. srpnja, bit će obilježeno cjelodnevnim programom otvorenih vrata, od 10 do 21 sat.