KROATIEN KREATIV

'Did i repa' splitskog kazališta lutaka u Berlinu

07.06.2013 u 17:17

  • +3

Did i repa

Izvor: Promo fotografije / Autor: Ministarstvo kulture

Bionic
Reading

Gradsko kazalište lutaka Split igrat će predstavu 'Did i repa' 9. i 10. lipnja 2013. godine u kazalištu za djecu i mlade Theater an der Parkaue u Berlinu, u okviru festivala Kroatien Kreativ 2013 na kojemu se tijekom 2013. godine hrvatska kultura predstavlja u Njemačkoj povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Koristeći tek osnovni motiv ruske pripovijetke za djecu, redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić suvremenim su kazališnim jezikom uprizorile priču o djevojčici koja iz grada dolazi na selo provesti ljetne praznike s babom i didom pri čemu upoznaje svu težinu i ljepotu života u Zagori.

Predstava je inspirirana životom, ritmom i zvukom Dalmatinske zagore, a koristi i tradicionalne elemente hrvatske kulture i baštine poput nijemog kola i ojkanja koji se nalaze na UNESCO-ovom popisu nematerijalne svjetske baštine.

U predstavi igraju Nikša Arčanin, Milana Buzolić-Vučica, Lara Živolić, Petar Konkoj, Andrea Majica, Marko Petrić, Milena Blažanović, Ivan Medić i Sanja Vidan. Autorica scene i kostima je Sunčica Jerković, a skladatelj Nenad Kovačić nagrađen je Malim Marulićem za glazbu iz predstave.

Predstava 'Did i repa' premijerno je izvedena u rujnu 2012.godine te je nagrađena na Naj, naj, naj festivalu u Zagrebu i 6. Malom Maruliću u Splitu kao najbolja predstava u cjelini.

Gradsko kazalište lutaka Split djeluje od kraja Drugog svjetskog rata. Repertoar kazališta se temelji na postavljanju adaptacija svjetske i domaće klasične literature i recentnog dramskog pisma za lutkarstvo. Kazalište je višestruko nagrađivano te je gostovalo u Bugarskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Austriji, Italiji, Meksiku, Iranu, Egiptu, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji.

Theater an der Parkaue u Berlinu je najveće državno kazalište za djecu i mlade u Njemačkoj. U kazalištu koje djeluje već sto godina, svake godine postave desetak novih produkcija te ugoste 450 kazališnih izvedbi.