EKSKLUZIVNI NASTUP

Diana Krall u Opatiju stiže s Marcom Ribotom

10.06.2019 u 10:31

Bionic
Reading

Renomirani američki gitarist poznat po suradnji s Tomom Waitsom, Elvisom Costellom i Johnom Zornom nastupit će u bandu Diane Krall na ekskluzivnom koncertu na opatijskoj Ljetnoj pozornici 16. srpnja

Diana Krall, jazz pijanistica i pjevačica nastupit će na ekskluzivnom nastupu za dvije tisuće posjetitelja 16. srpnja na Ljetnoj pozornici u Opatiji. Još od prvog albuma Stepping Out, Diana Krall oduševljava publiku i kritiku. U karijeri dugoj 26 godina objavila je 14 albuma koje je prodala u više od 15 milijuna primjeraka. Jedina je jazz izvođačica koja je na prvom mjestu imala čak osam albuma na Bilboard Jazz Albums listi, osvojila je tri Grammyja, a uspoređuju je i s divom Billie Holiday.

Surađivala je s mnogim umjetnicima, a album s Tonyjem Bennettom Love is Here To Stay osvojio je dvije nominacije za Grammyja. Surađivala je još s Chieftainsima, Natalie Cole, Artom Garfunkelom, Williejem Nelsonom i suprugom Elvisom Costellom (on je trebao nastupiti u Puli u srpnju prošle godine, ali je zbog bolesti otkazao nastup).

Ovako to zvuči kad Diana Krall i Marc Ribot zasviraju zajedno Izvor: Društvene mreže

Ta je vrsna umjetnica klavir počela svirati s četiri godine, a sa 15 već je nastupala u lokalnim restoranima. Kao tinejdžerica dobila je stipendiju za prestižni Berklee College of Music u Bostonu, a potom seli u Los Angeles gdje upoznaje basista Raya Browna koji postaje njezin mentor.

No, prvi ugovor 1993. godine ipak dobiva od kanadske diskografske kuće pa se Diana seli u Toronto gdje počinje graditi uspješnu glazbenu karijeru. Njezin album When I Look In Your Eyes proveo je 52 tjedna na prvom mjestu Billboardove liste jazz albuma, a za njega je dobila dva Grammyja i nominaciju za album godine gdje je svrstana uz bok Santani, Dixie Chiksima, TLC i Backstreet Boysima. Sama nominacija bila je veliki uspjeh jer su jazz albumi rijetko uvršteni u tu prestižnu kategoriju.

Izvor: Društvene mreže

U Hrvatskoj je dosad dvaput nastupila. Početkom lipnja 1998. nastupila je s triom na 1. jazz festivalu u Splitu (s Russellom Maloneom na gitari i Benom Wolfeom na basu). Drugi put je pred 5.000 posjetitelja nastupila 13. studenog 2009. u zagrebačkoj Dvorani Dražena Petrovića o čemu smo pisali.

U Opatiju stiže u sklopu svjetske turneje koja započinje 26. lipnja u Budimpešti, a hrvatski nastup organiziraju Star produkcija i Festival Opatija. Diani Krall na pozornici će se pridružiti Karriem Riggins na bubnjevima, Robert Hurst na kontrabasu, a kao poseban gost najavljen je Joe Lovano, američki jazz saksofonist, klarinetist, flautist i bubnjar.

Posjetitelji će moći vidjeti i virtuoznost Marca Ribota koji kao poseban gost svira u njezinom bandu. Taj senzacionalni gitarist utjecao je na promjenu stila Toma Waitsa što je rezultiralo remek-djelom Rain Dogs, često je svirao s Elvisom Costellom i Johnom Zornom, a osim solo-radova snimao je i nastupao s Caetanom Velosom, Davidom Sylvianom, Lounge Lizardsima, Robertom Plantom, Black Keysima, Eltonom Johnom i drugima.

Koncert Diane Krall izazvao je veliko zanimanje s obzirom da je posrijedi ekskluzivni nastup, a preostale karte dostupne su na eventim.hr.