FESTIVAL U SPLITU

Devet predstava na Marulićevim danima

18.04.2012 u 14:48

Bionic
Reading

Festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani održat će se u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije u Splitu od 21. do 28. travnja

Ovogodišnja izbornica je Gordana Ostović, a u konkurenciji za festivalske nagrade bit će prikazano devet predstava.

'U ovogodišnjoj selekciji od devet predstava našlo se isto toliko različitih spisateljskih, ali i izvedbenih poetika no osim kvalitete na neki način povezuju ih dvije tematske linije koje prevladavaju. Slučajno ili ne, većina odabranih predstava tematski se veže uz obitelj kao nukleus društva, a s druge strane dobar dio njih se bavi ženama i njihovim doživljajima vremena', izjavila je izbornica Gordana Ostović.

Tako će GDK Gavella iz Zagreba izvesti predstave 'Nosi nas rijeka' Elvisa Bošnjaka u režiji Krešimira Dolenčića te 'Prolazi sve' Dubravka Mihanovića u režiji Olivera Frljića, a Teatar &TD predstavit će autorski projekt Olivera Frljića 'Mrzim istinu!' i 'Šarengrad' Renate Carole Gatica i Natalije Manojlović.

Na 22. Marulićevim danima bit će izvedeni i 'Gospoda Glembajevi' Miroslava Krleže u režiji Vite Taufera i izvedbi zagrebačkog HNK, drama Ivora Martinića 'Moj sin samo malo sporije hoda' redatelja Janusza Kice u izvedbi ZKM-a, predstava riječkog HNK Ivana pl. Zajca 'Baba Jaga je snijela jaje' Dubravke Ugrešić u režiji Ivice Buljana, predstava HNK Split 'Kaćuše' autore Davora Špišića u režiji Marice Grgurinović te 'Enciklopedija izgubljenog vremena' Slobodana Šnajdera, u režiji Snježane Banović i izvedbi HNK u Varaždinu.

Predstave konkuriraju za tradicionalne nagrade Marul koje će se dodjeljivati u devet kategorija: za izvedeni dramski tekst, dramaturšku obradu ili preradu teksta, predstavu u cjelini, režiju, glumačka ostvarenja, scenografiju, kostimografiju, oblikovanje svjetla te za posebno skladanu scensku glazbu.

U sklopu dodatnog programa na Marulićevim danima zagrebački i osječki studenti glume izvest će nagrađene drame s natječaja Ministarstva kulture 'Marin Držić', a usto će se održati i okrugli stol o položaju dramskog autora.

Svoje produkcije predstavit će studenti glume Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, s Umjetničke akademije u Osijeku te splitske Umjetničke akademije. Kako je najavljeno, bit će promovirana tri teatrološka izdanja: monografija Marin Carić, knjiga Mire Gavrana 'Nove drame', te knjiga dr. Vlatka Perkovića 'U procjepu ideologije i estetike'.

Zadnjega festivalskog dana, 28. travnja nakon svečane dodjele nagrada, izvan konkurencije bit će prikazana najnovija dramska predstava splitskoga HNK 'Tko se boji Virginije Woolf' Edwarda Albeeja u režiji Vlatke Vorkapić.