FESTIVAL U SPLITU

Deset predstava na Marulićevim danima

19.04.2013 u 09:50

Bionic
Reading

U splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu u nedjelju 21. travnja otvara se 23. po redu festival hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani. U osam festivalskih dana u službenoj će konkurenciji biti izvedeno deset hrvatskih drama nastalih u produkciji kazališta iz Hrvatske, Crne Gore i Slovenije

Marulićevi dani održavaju se u Splitu, u organizaciji HNK Split, od 1991. svake godine krajem travnja u spomen na Marka Marulića koji je svoj epski spjev 'Juditu', temeljno djelo hrvatske književnosti, dovršio 22. travnja 1501.

Na otvorenju na velikoj sceni bit će tradicionalno svečano uručene nagrade za dramsko djelo Marin Držić koje Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Festival će otvoriti Berislav Šipuš, zamjenik ministrice kulture.

Potom će ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku izvesti, kao prvu festivalsku predstavu, dramu 'Unterstadt' prema romanu Ivane Šojat Kuči u režiji Zlatka Svibena i izvedbi HNK Osijek. Za ovogodišnje Marulićeve dane dvadeset i devet kazališta iz pet zemalja (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija i Srbija) prijavilo je ukupno trideset i devet predstava.

Ovogodišnji izbornik festivala Darko Lukić je između prijavljenih predstava izabrao sljedeće: 'Unterstadt', 'Gospoda Glembayevi' Miroslava Krleže u režiji Ivice Buljana i izvedbi SNG Ljubljana; 'Leda' Miroslava Krleže u režiji Anice Tomić i izvedbi ZKM-a iz Zagreba, festivala Kotorart i Kraljevskog pozorišta Zetski dom na Cetinju; 'Glorija' Ranka Marinkovića u režiji Saše Božića i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba; 'Dabogda te majka rodila' prema romanu Vedrane Rudan u režiji Tatjane Mandić i izvedbi HKD-a Teatra iz Rijeke i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke; 'Kako je Dunda spasila domovinu' Slobodana Šnajdera u režiji Snježane Banović i izvedbi INK Pula; 'Prasac koji gleda u Sunce' Olje Lozice u režiji Olje Lozice i izvedbi KMD-a Dubrovnik; 'Žena bez tijela' Mate Matišića u režiji Božidara Violića i izvedbi ZKM-a Zagreb; 'Pričaj mi o Gorkome' prema romanu Mani Gotovac u izvedbi HNK Varaždin te 'Srce veće od ruku' Elvisa Bošnjaka u režiji Trpimira Jurkića i izvedbi Kazališta Playdrama Split.

Značajan segment festivala je njegov popratni dio pa su i ove godine predviđena dva okrugla stola na kojima će sudjelovati ugledni teatrolozi, dramski pisci i ravnatelji kazališta iz zemlje i regije.

U utorak 23. travnja u foajeu HNK Split održat će se okrugli stol pod nazivom 'Hrvatsko dramsko pismo danas - položaj domaćeg pisca i teksta u repertoarima i medijima (s pogledom u regiju)', a u četvrtak 25. travnja stručni skup pod nazivom 'Što je nama baština i što smo mi njoj - Krleža i Marinković za publike 21. stoljeća'. Posljednjeg festivalskog dana u nedjelju 28. travnja bit će upriličen tematski razgovor posvećen posebnom gostu Marulićevih dana, redatelju Paolu Magelliju.

Na kraju festivala će, po tradiciji, biti dodijeljene nagrade Marul u šest kategorija, kao i nagrada publike te nagrada žirija glavnog medijskog pokrovitelja 23. Marulićevih dana. Festival završava 28. travnja svečanom dodjelom nagrada te izvedbom predstave 'Glumice i to' Dunje Fajdić u produkciji zagrebačkog Kazališta na Pešćenici i UO-a Kravice.