PRVI PUT U JAVNOSTI

Deset klavira na izložbi u MUO-u

15.03.2012 u 11:37

Bionic
Reading

Izložba 'Deset klavira iz zbirke Ljubomira Gašparovića' koja predstavlja instrumente s potpisom bečkih majstora poput Mathiasa Müllera ml., Josepha Simona, Johanna i Ludwiga Heitzmanna, otvara se 20. ožujka u 19 sati u Muzeju za umjetnost i obrt

Izložba donosi izbor iz zbirke povijesnih i modernih klavira Ljubomira Gašparovića, pijanista i profesora klavira na Muzičkoj akademiji.

Gašparovićeva zbirka, koja trenutno broji 17 primjeraka iz razdoblja od 1835. do 1924. godine, od romantizma do moderne proizvodnje, jedina je privatna zbirka ove vrste u Hrvatskoj, a može se smatrati reprezentativnom i u svjetskim razmjerima.

Izložba će javnost upoznati s imenima bečkih majstora – graditelja klavira, poput Mathiasa Müllera ml., Josepha Simona, Johanna i Ludwiga Heitzmanna, koji su u svome vremenu određivali pojmovne standarde dobrog zvuka, a neki proizvođači poput berlinskog Bechsteina, pariškog Pleyela i američko-njemačkog Steinwaya to čine i danas.

Upravo klavir proizveden u hamburškoj podružnici tvrtke Steinway & Sons 1922. godine, izvorno izrađen kao reprodukcijski klavir, što je tada bila velika tehnološka novina i prednost za pijaniste jer omogućuje naknadno slušanje odsvirane glazbe, ima status istinskog rariteta na izložbi.

Jedan aspekt ove izložbe, zasnovane na sprezi kolekcioniranja i strasti prema glazbi i klavirima, informira o restauratorskim zahvatima poduzetim da bi se klaviri uredili i osposobili za sviranje. Gašparović pri restauriranju povijesnog klavira nastoji sačuvati izvorne podatke i osposobiti klavir i za sviranje.

Pri određivanju koncepcije restauratorskog postupka savjetuje se s vodećim europskim restauratorom povijesnih klavira Albrechtom Czerninom.

Glazbeni program koji prati izložbu tijekom njenog održavanja omogućit će posjetiteljima da se upoznaju s pravom glazbenom kvalitetom ovih instrumenata. Na čak pet od ukupno deset izloženih klavira profesor Gašparović i njegovi suradnici održat će niz koncerata i tako demonstrirati njihove glazbene osobitosti.

Zbirka klavira Ljubomira Gašparovića ovom će izložbom prvi put biti predstavljena javnosti.

Izložba će ostati otvorena do 6. svibnja.